fallback

Първа инвестиционна банка отрича да има обири в нейни офиси

Националната телевизия съобщи за два обира на трезори на клонове на ПИБ във Вeлико Търново и Варна

22:45 | 06.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Във връзка с публикации за извършен банков обир в офиси на Първа инвестиционна банка, от ПИБ информират, че няма неоторизиран достъп до салоните на банката в цялата страна.

Няма липсващи средства на клиенти или на банката. Офисите на Първа инвестиционна банка работят с обичайното си работно време, се казва още в прессъобщението.

Националната телевизия съобщи за два обира на трезори на клонове на ПИБ във Вeлико Търново и Варна. Ето подробната информация на БНТ:

От трезора в старопрестолния град са изчезнали 350 хиляди лева и 16 хиляди долара - все още не е ясно колко касети са били разбити, за да бъде отмъкната сумата.

В морската столица пък е обрана една единствена касета от трезора, но плячката е солидна - 32-годишният строителен предприемач Николай Лазаров се е простил с два диаманта и близо 60 хиляди лева.

Въпреки че директорът на клона на банката във Велико Търново твърди, че обир няма, от полицията пуснаха съобщение до медиите, че именно от този клон и то за период от 10 дни - от 24 юни до 4 юли, са изчезнали близо 350 хиляди лева и 16 хиляди долара.

Николай Ефремов - директор: - Това го пуснаха от полицията, няма обир! Трезорът е в отлично състояние. Всичко - касетите са в нормално състояние. Пресцентърът на полицията е пресилил нещата според мен. Недейте да снимате, ако обичате. Имаме нормален ритъм на работа.

Клиенти на трезора развълнувани искаха да разберат истината. - Идваме да разберем - и да ни е страх, и да не ни е страх, нищо не можем да променим. - Учудвам се, аз сутринта идвах в банката и не разбрах. То не им е за първи път, аз знам - преди месец два бяха обрали банкоматите. Те охранителите бяха я обрали. Вчера във Варна строителният предприемач Николай Лазаров останал слисан, когато отключил касетата си в трезора на банката, но в нея не били двата диаманта, липсвали и близо 60 хиляди лева. Успокояващо за Лазаров е това, че диамантите далеч не били от най-скъпите - и двата са оценени на 4 хиляди лева.

Вяра Алексиева - говорител на Районна прокуратура Варна: - Установено е, че ключалката която се е отключвала с ключа на собственика е била манипулирана, но по какъв начин и как, това предстои да бъде установено.

На пръв поглед се натрапва общото при двата обира, анализират криминалистите - извършени са в клонове на една и съща банка, и при двата няма следи от взлом. При обира във Велико Търново цели десет дни никой не е разбрал за посегателството. Видимо всичко в трезора било наред. Не по-различни са обстоятелствата и във Варна, разликата е, че там отворената каса е една.

Според първоначална версия възможно е ударите да са извършвани през деня, като ключалките на касите не са разбивани, а ловко отключвани. Подобна дръзка серия имаше преди години в София, когато ловък обирджия единак се беше специализирал в отключването на трезорни касети и то докато банката работи.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
fallback