fallback

Одиторът обръща внимание върху някои моменти от отчета на ОЦК

Те касаят осчетоводяване на дълготрайни материални активи, вземания и други

11:32 | 01.07.11 г. 1

Одиторът на ОЦК АД гр. Кърджали заявява, че финансовият отчет на дружеството дава вярна и честна представа за имущественото и финансово състояние на дружеството към 31 декември 2010 г., става ясно от отчета на ОЦК, публикуван чрез БФБ-София.

От Ажур ТДМ ООД, които са одитирали резултатите на компанията обаче обръщат внимание на някои моменти от пояснителните бележки към отчета на ОЦК.

Например ръководството на ОЦК е изразило мнение за неизвършване на обезценка на материални запаси, за което одиторите не са в състояние мотивирано да дадат еднозначно мнение. Друга бележка е по неизвършена обезценка на имоти, машини и съоръжения в размер на 1,925 млн. лв., което би оказало влияние върху финансовия резултат при оценка от лицензиран оценител в следващ отчетен период, заявява одитора.

Също така според одиторите, не е актуализиран "данъчен амортизационен план" за 2010 г., който да потвърди точната сума на превишението на счетоводната стойност над данъчната стойност на амортизируемите активи.

Тъй като одиторът не е присъствал при инвентаризацията, не е получил достатъчни и уместни доказателства относно материалите, включени в перо "материали на път".

В пояснителна бележка към отчета е записано, че поради несъщественост не са обезценени рискови вземания от клиенти за 75 хил. лв. Не са потвърдени при годишната инвентаризация на разчетите в писмата от контрагенти, вземания (неустойки) на ОЦК за общо 254 хил. лв. Тези вземания не са обезпечени, което поражда значителни съмнения относно тяхното събиране, смята одиторът.

Одиторът пише за суми по съдебни спорове от порядъка на 2,365 млн. лв., за които към настоящия момент не може да се изрази мнение относно вероятния им изход.

В пояснителните бележки е записано и че в отчетът не е даден счетоводен израз на такси и комисиони на обща стойност 50 хил. лв.

Въпреки тези мнения одиторът е заверил отчета на ОЦК за 2010 г. с печалба от 642 хил. лв. Колко би била печалбата, ако одиторът бе отчел мненията си, можем само да гадаем.

Приходите от продажби през 2010 г. са 120,5 млн. лв., като нарастват с 3,4% на годишна база.

За последните 12 месеца акциите на ОЦК поевтиняват с 25,64% до 8,18 лв. за акция и 68,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
fallback