fallback

Въпреки ръста си SOFIX остава близо до 4-месечно дъно

Има ли лимит ръстът при Еврохолд, след като добави 43% за три месеца?

15:38 | 28.06.11 г.

Въпреки днешния си ръст с 0,38% до 408,89 пункта, SOFIX остава близо до 4-месечното си дъно. Символични ръстове отчетоха и другите три индекса на БФБ-София, като по-силно повишение от 0,72% показа BGTR30, издигайки се до 336,38 пункта.

Днешният ден все пак донесе две теми за размисъл на инвеститорите.

Има ли лимит ръстът при Еврохолд, след като добави 43% за три месеца? Само днес ръстът е с 5,1% до 1,429 лв. за акция и 155 млн. лв. пазарна капитализация. Днешният оборот е за 64 хил. лв., а в последните дни е за 564 хил. лв.

Дружеството е обявило планове за листване на борсата във Варшава, като на 20 юни 2011 г. привлече нов акционер в лицето на Експат капитал АД, който придоби 20%.

След сделката за около 26 млн. лв., продавачите, Старком холдинг АД и свързани с него лица, вероятно имат достатъчно ресурс, за да потърсят справедлива, според тях цена, преди листването във Варшава.

Каква е обаче справедливата цена и кой точно е купувачът на акциите в последната седмица (ръст с 18% в цената на акциите) е тема, която вълнува инвеститорите и спекулантите.

Втората тема за размисъл е днешната сделка за 49,5% от капитала на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ при цена от 0,68 лв. за акция, или общо 22,1 млн. лв. Толкова акции има само основния акционер - QVT. Изтъргуваха се и облигации на ЕЛАРГ за близо 10 млн. лв.

Интересното в тази сделка е, че цената по нея е текущата, тоест няма премия за контрол.

Не последва и ентусиазъм, като след сделката се сключи само една друга и то при цена 0,635 лв. за акция, или с 6,6% по-ниско.

Възможно е прехвърлянето на 49,5% да е вътрешно между фондове на QVT или между фонд мениджърите QVT и негов доверител, който реално е притежавал книжата, тоест да няма реално прехвърляне на собствеността.

Ако собствеността се прехвърля към изцяло нов собственик, то липсата на премия за контролен пакет не е добра новина.

"Въпреки зеления финал днес слабата активност продължава да прозира под нарастването на индексите. Като изключим договорените пакетни прехвърляния, ситуацията все още се характеризира с относително слаб интерес и предпазлива търговия от страна на масовия инвеститор. В тази връзка, епизодичните сделки по отделни емисии, които формират големите обороти на борсата, едва ли могат да бъдат основа за сериозен анализ.

До края на седмицата не очаквам сериозни промени в поведението на пазарните участници. Изключвам обаче утрешната сесия, която се явява дата за преоценка на портфейлите на пенсионните фондове. Дори и да зарадва приятно търгуващите на БФБ обаче, нарастванията, които виждаме в подобни „счетоводни” дни, са кратки и нетрайни", заяви Иво Толев* управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД.

Днес оборотът на регулиран пазар на БФБ-София бе за 31,4 млн. лв., от които 30 млн. лв. с акции и облигации на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ.

Сделките бяха 370, доста под 1 351 сделки на 2 февруари 2011 г., когато бе рекордът за последните 18 месеца.

Като се изключи ЕЛАРГ, оборот за 659 хил. лв. имаше при Монбат АД (ръст в цената с 1,1%).

За 82 хил. лв. бе оборотът с книжа на ПИБ (спад в цената с 3%) и за 75 хил. лв. с Адванс Терафонд АДСИЦ без промяна в цената.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
fallback