fallback

Липсата на свежи пари е причина за слабата търговия на БФБ

Това което може да раздвижи пазара са големи IPO-та и приватизационни сделки на добри цени, смята Гено Тонев от Юг Маркет Капитал Мениджмънт

15:16 | 23.06.11 г.

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,2% по време на днешната сесия до ниво от 407,89 пункта.

Ценово претегленият BG40 е надолу с минималните 0,02% до 126,69 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 0,3% до 333,63 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, е нагоре с 1,1% до ниво от 48,67 пункта.

“Търговията на БФБ днес бе много слаба, като по-големи сделки имаше само по отделни позиции“, заяви за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

„Според мен, не летният сезон оказва негативно влияние на пазара, а натрупването на други фактори. Парите на спекулантите поприключиха още през март-април. Раздвижване има по определени позиции, но това се дължи на преструктуриране на портфейли. Другата причина е, че от никъде не идват нови пари. Пенсионните фондове станаха много големи, договорните фондове седят и гледат или ако правят нещо - то е много малко, няма и чужди инвеститори“, коментира той.

Раздвижване според него може да има само ако бъде пробит сегашният рейндж при индексите. За SOFIX това би било излизане от интервала 400-420 пункта. Но и това според Тонев няма да доведе чуждите инвеститори.

„Това което може да раздвижи пазара са големи IPO-та и приватизационни сделки на добри цени“, посочи анализаторът. „Тест за пазара ще е продажбата на миноритерните пакети от електроразпределителните дружества“, допълни той. 

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,239 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,226 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 13 хил. лв.

С най-голям оборот беше Еврохолд България (-2,4%) – 476 хил. лв., следвано от Еларг фонд за земеделска земя (+0,2%) – 378 хил. лв. и Софарма (-2%) – 195 хил. лв. Още при пет дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 46 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 19/15, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ (+5,2%), БФБ-София (+4,5%) и Монбат (+2,8%). С най-голям спад пък са книжата на Синергон холдинг (-4%), Благоевград-БТ (-3%), Първа инвестиционна банка (-2,6%), Еврохолд България (-2,4%) и Софарма (-2%). * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 29.08.22 г.
fallback