fallback

Консолидация на БФБ по време на “жегата” в очакване на “захлаждането”

Няма как през този сезон да е другоче на неразвит пазар като нашия, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

16:04 | 22.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 408,80 пункта – спад от 0,7% от началото на седмицата.

Ценово претегленият BG40 прибави 0,2% до 126,71 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,2% до 334,65 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, е на практика без промяна (-0,04%) на ниво от 48,15 пункта.

„Скука“, „пуст пазар“, „инвеститорите са пас”, „лятото настъпи на БФБ“ и др. са само част от определенията, които чуваме и четем за нашия пазар, обобщава пред Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Нека не мислим, че може да е по-различно. Не сме развит пазар, на който като пожелаеш да замениш една позиция с друга, да го направиш за секунди. Като помислиш, че рискът ти се вижда твърде голям покрай излизащата всекидневна информация за “цунами” в периферията (в която сме и ние) - да кажеш стига толкова“, споделя той. „Това е недостатък, но затова му се казва и неразвит (по-рисков) пазар, който дългосрочно ще предостави по-добра възвръщаемост. Когато някой инвестира на него трябва да знае в какво инвестира и да подбира защото може да се наложи да чака, особено ако е сграбчил “изгубена кауза”. Разковничето е “дългосрочно”, а това означава само едно - че спекулантите на този пазар намаляват постоянно, въпреки че са в основата на добрите ръстове на БФБ, но когато не е “лято”. Затова схемата се знае - дълга консолидация по време на “жегата” в очакване на “захлаждането”. Нека не продължаваме да мислим, че проблемите около нас, а и при нас, са лесни за решаване, като вероятността да почнем да спазваме сезоните е голяма“, коментира той. На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 339 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 336 хил. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 3 хил. лв.

С най-голям оборот беше БФБ-София АД (-1,2%) – 127 хил. лв. Сравнително голям пакет от 40 хил. акции на борсовия оператор на стойност 116 хил. лв. мина на цена от 2,91 лв. за акция, а търговията приключи на ниво от 2,93 лв. за брой. По оборот следват Българска роза-Севтополи (-0,7%) – 32 хил. лв. и БАКБ (-1,8%) – 24 хил. лв. При други пет емисии търговията бе между 10 и 20 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 44 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 14/20, а при 10 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Неохим (+2,4%), а с най-голям спад са книжата на Каолин (-3,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 08.09.22 г.
fallback