fallback

Изявеният интерес за продажби на БФБ отчасти срещна съпротивата на купувачите

Сделката за 20% от Еврохолд е положителна за пазара като цяло и показва, че все още има хора, които инвестират сериозни суми на борсата, коментира за Investor.bg Светозар Абрашев от София Интернешънъл Секюритиз

16:10 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,8% в първата сесия за седмицата до ниво от 408,28 пункта - четвърти пореден спад и седми в последните осем сесии.

Ценово претегленият BG40 спадна с 0,6% до 126,51 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1,1% до 333,50 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,1% до ниво от 47,71 пункта. „По време на днешната сесия се наблюдаваше изявен интерес за продажби, но имаше и купувачи, които намират сегашните нива за атрактивни“, заяви за Investor.bg Светозар Абрашев*, изпълнителен директор на ИП София Интернешънъл Секюритиз АД. Събитието на сесията, а вероятно на седмицата или на по-дълъг период от време, бе сделката за 20% от капитала на Еврохолд България АД, при която Експат Капитал АД закупи дял от мажоритарният акционер на Еврохолд - Старком Холдинг, и свързани с него лица.

След извършената транзакция Старком Холдинг ще продължи да контролира Еврохолд България, като акционерното му участие ще бъде в размер над 51%.

Днес на БФБ бяха прехвърлени общо 21 834 622 акции на Еврохолд, представляващи близо 20,1% от капитала му при средна цена от 1,215 лв. за брой. Търговията приключи на ниво от 1,25 лв. за акция – ръст от 3,4% спрямо петък, което се равнява на пазарна капитализация в размер на 135,8 млн. лв.

„Сделката с Еврохолд е доста интересна и положителна за пазара като цяло. Тя показва, че все още има хора, които инвестират на борсата, при това сериозни суми. Еврохолд със сигурност е една от малкото компании в България, които имат ясен и фокусиран бизнес модел, както се изтъква в мотивите на купувача Експат Капитал. Бих посочил също, че холдингът е сред тези, които се развиха и в международен план – мнозина заявиха такива намерения, но единици успяха да ги реализират“, коментира Абрашев. „На база данните за първото тримесечие Еврохолд със сигурност е подценена акция, след като се търгува за по-малко от половината от счетоводната си стойност. Такива компании на БФБ обаче има доста - с подобен коефициент или дори по-нисък се търгуват ЦКБ, някои от АДСИЦ-ите, Проучване и добив на нефт и газ, Топливо, както и някои от холдингите като Албена Инвест, Синергон и Доверие. Като цяло коефициентът цена / счетоводна стойност на акция за компаниите от борсовите индекси е средно под единица“, констатира той. "Причина за тази подцененост са слабата ликвидност, малката капитализация и ниският фрий-флоут, възпиращи дори местните институционални инвеститори, които са и с изградени портфейли. За по-справедливи пазарни оценки освен по-високия фрий-флоут ще помогне и по-голямата публичност. По този път са тръгнали например Монбат, Софарма, повечето банки, някои от АДСИЦ-ите, като дърпат останалите, но има какво още да се желае", смята анализаторът.

Като изключим търговията с Еврохолд, на регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 767 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 744 хил. лв., търговията с компенсаторни инструменти бе за 21 хил. лв., а тази с облигации - за 2 хил. лв.

С най-голям оборот беше Софарма (-2,5%) – 321 хил. лв., следвано от ИХ България (-1,6%) – 81 хил. лв., Унифарм (+8,7%) – 72 хил. лв. и Каолин (-1,2%) – 63 хил. лв. Още само при четири дружества търговията надвиши 10 хил. лв. На пазара на акции се търгуваха общо 59 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 13/36, а при 10 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Унифарм (+8,7%) и Еврохолд (+3,4%), а с най-голям спад са книжата на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ (-27%) и Холдинг Пътища (-7%).

В петък Евробилдинг 2000 ООД, като акционер на Холдинг Пътища, предложи продажба на губещите му дъщерни дружества. Днес предложението за промяна в дневния ред на предстоящото на 30 юни общо събрание на акционерите (ОСА) на холдинга е било вписано в Търговския регистър. То гласи: ОСА взема решение Пътища и Магистрали АД да извърши проучване на пазара, да преговаря с евентуални купувачи и да продава съучастията си в свои дъщерни дружества, които съгласно финансовия си отчет за 2010 г. имат отрицателен собствен капитал и коефициент на обща ликвидност по нисък или равен на 0,8. Минималната продажна цена следва да бъде определяна от три вещи лица, включени в списъка на Агенция по вписванията и/или на съдебната власт, а купувачите ще бъдат определяни от СД на Пътища и Магистрали АД при съобразяване с взетото на това ОСА решение. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 24.08.22 г.
fallback