fallback

Летаргични настроения завладяха БФБ

По-значими колебания по отделни позиции може да има след решения на предстоящите им общи събрания, коментира Олга Йорданова от Ултима Капитал Мениджмънт

15:11 | 16.06.11 г.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, приключи днешната сесия с понижение от 0,04% до ниво от 412,62 пункта.

Ценово претегленият BG40 прибави 0,1% до 126,66 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,3% до 336,24 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се повиши с 1,5% до 47,87 пункта.

“И днешната сесия не бе изключение от летаргичните настроения, обхванали БФБ през последните дни”, коментира за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

“След двуседмичната корективна фаза, на която бяхме свидетели в края на май и началото на юни, търговията намали темпото до обичайната ниска пазарна динамика с разнопосочни движения. Да се говори за тренд при тази ситуация на БФБ е трудно”, каза тя.

“До края на този месец и началото на следващия не изключвам да станем свидетели на флуктуации по отделни позиции. Основни причини за евентуални резки движения ще бъдат решенията, взети на общите събрания, които предстоят. Не допускам извънредни изненади, но ако има подобни, дано да повлияят стабилизиращо върху поведението на инвеститорите”, допълни Йорданова.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 2,747 млн. лв., като на пазара на акции той възлиза на 314 хил. лв., а сделките с облигации бяха на стойност 2,417 млн. лв., предимно с книжа на Ти Би Ай Кредит.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Корпоративна търговска банка (+1,2%) – 97 хил. лв., Монбат (+0,8%) – 21 хил. лв. и Софарма (-2,3%) - 19 хил. лв. При още само 4 компании търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 62 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 24/29, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Етропал (+25%) и Химимпорт (+1,5%), а с най-голям спад са книжата на Полимери (-4,8%) и Софарма (-2,3%). При по-нисък оборот акциите на Формопласт записаха ръст от 112%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 03.09.22 г.
fallback