fallback

Минимални понижения при ниски обеми на БФБ

Прехвърляне на 4% от капитала на Холдинг Асенова Крепост формира 65% от оборота на пазара на акции

16:10 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,1% в първата сесия за седмицата до ниво от 412,32 пункта – трети пореден дневен спад.

Ценово претегленият BG40 е на практика без промяна (-0,01%) до 126,61 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,2% до 336,86 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, е също почти без изменение (-0,02%) на ниво от 48 пункта.

„Изключително ниските обеми и вменяването на прекономерни рискове в инвестирането в акции, както и излишната предпазливост от страна на инвеститорите се преплетоха на БФБ-София и днес“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт. „Това е продиктувано повече от ниската инвестиционна култура, липсата на информираност - по принцип и най-вече за това къде се влагат пари при очаквана висока инфлация (и съответните  предпочитания към банков депозит, от който лихвения доход, коригиран с инфлацията, няма да носи печалба), отколкото от опасенията за това какво ще се случи с американския дълг в предстоящите седмици или развитието на ситуацията около гръцкия дълг“, коментира той. На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 857 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 842 хил. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 15 хил. лв. Над половината от оборота на пазара на акции се дължеше на прехвърляне на 4% от капитала на Холдинг Асенова Крепост на стойност 550 хил. лв. при цена от 2,75 лв. за акция - понижение от 8,3% спрямо предходната сделка с холдинга от 25 май. От останалите дружества с най-голям оборот бяха БАКБ (+2,1%) – 95 хил. лв., Химимпорт (-3,1%) – 37 хил. лв. и ПИБ (+0,8%) – 34 хил. лв. Още само при три дружества търговията надвиши 10 хил. лв. На пазара на акции се търгуваха общо 43 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 18/19, а при 6 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на БАКБ (+2,1%) и Фонд имоти АДСИЦ (+1,5%), а с най-голям спад са книжата на Холдинг Асенова Крепост (-8,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 26.08.22 г.
fallback