fallback

БФБ показа, че все още има нещо общо с капиталов пазар

Търговията в краткосрочен план ще се нормализира около текущите нива, очаква Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

16:05 | 07.06.11 г.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 1% по време на днешната сесия до ниво от 412,96 пункта. Това е едва четвъртото повишение на индекса на сините чипове за последните седемнадесет сесии.

Ценово претегленият индекс BG40 е нагоре с 0,3% до 127,05 пункта, равнопретегленият BGTR30 увеличи стойността си с 0,5% до 339,50 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 2,3% до 48,24 пункта.

„Днешната сесия разглеждам като доста по-нормална в сравнение с последните няколко, като БФБ показа, че все още има нещо общо с капиталов пазар“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител в ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Ако в предходните сесии с оборот от буквално няколко хиляди лева водещи емисии, считани за сини чипове, се сриваха като борсова оценка, то днес купувачите намериха някакви сили и в общи линии се получи баланс от двете страни на екрана“, коментира Малчев. „Нещо повече, в определени моменти в началото на сесията дори се наблюдаваха леко панически покупки, подобни на паническите продажби от последните дни. Това касае най-вече акцииите на ЦКБ, Химимпорт и ПИБ, например“, допълни той.

„Освен гореспоменатите, важни моменти от днешната сесия бяха поредните прехвърляния на пакети в групата на Химимпорт, както и вече станалото обичайно изкупуване на акциите на Еврохолд България до нива около 1,25 лева за брой“, посочи Владимир Малчев.

„В негативен план продължава натискът върху акциите на Синергон, където вероятно голям институционален инвеститор напуска кораба в отчаян опит да продаде на дребните индивидуални играчи. Спадът при БАКБ също остава в сила, но цената, до известна степен изненадващо за мен, остава далеч от емисионната цена на увеличението на капитала“, каза той.

Очакванията на анализатора са в краткосрочен план търговията да се нормализира около текущите нива, като при определени условия ще се направи тест на важните нива на подкрепа за SOFIX, които не са много далеч от текущите. „По-сериозно поскъпване очаквам евентуално към края на отпускарския сезон“, завърши Малчев.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,922 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,919 млн. лв. Оборотът от сделки извън регулиран пазар бе за 1,092 млн. лв., като основната част от него бе формирана от сделки с книжата на Енемона. Бяха прехвърлени 500 000 акции на цена от 2 лв. за брой.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Корпоративна търговка банка (-0,1%) – 481 хил. лв., Софарма (+0,5%) – 232 хил. лв., Първа инвестиционна банка (-1,9%) – 168 хил. лв. и Зърнени храни България (+0,2%) – 159 хил. лв. При още 11 акции търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 66 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 28/25, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Монбат (+4,3%) и Фонд имоти АДСИЦ (+3,1%), а с най-голям спад са книжата на Холдинг Варна (-7%) и БАКБ (-4,2%).

Вчера книжата на БАКБ затвориха със спад от 20%. Късно в петък стана ясно, че се предлага двойно увеличение на капитала на банката при емисионна цена от 4 лв. за акция.

При по нисък оборот книжата на Петрол АД поевтиняха с 4,6%. Вчера бе обявено, че на извънредното общо събрание на дистрибутора на горива, проведено на 2 юни, е взето решение за взимане на заем до 100 млн. евро, който ще бъде използван за погасяване на емисията еврооблигации на Петрол, чиито падеж е през октомври тази година. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 07.09.22 г.
fallback