fallback

SOFIX отбеляза най-големия си дневен спад от средата на март

Несигурността на чуждите борси у нас се изразява в свиване на оборотите и изчакване, констатира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт АД

16:58 | 30.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, загуби 1,4% в първата сесия за седмицата до ниво от 426,16 пункта – най-големият му дневен спад от 15 март, когато индексът изгуби 2,1%.

Ценово претегленият BG40 спадна с 1,5% до 129,82 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 1,1% до 350,62 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,6% до ниво от 49,52 пункта.

„Колкото и рано да ни се струва, вече замирисва на море. От друга страна, светът се полюшква около двупосочните икономически данни, военни действия, граждански протести и от факта, че една небезразлична на България страна е спрягана за влизане в процедура по преструктуриране на дълга“, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД. „Няма как това да не повлияе на преценките на инвеститорите, като на развит пазар веднага би се отразило в цените на акциите, но на нашия се изразява в свиване на оборотите и влизане в изчаквателна позиция. Това вероятно ще изнерви не малка част от дребните инвеститори, което ще доведе до лъкатушене между широкия спред и трайната консолидация с приоритет по отделни емисии“, коментира той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 478 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 424 хил. лв., търговията с облигации бе за 51 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 3 хил. лв.

С най-голям оборот беше Хелт енд уелнес АДСИЦ (+4,2%) – 70 хил. лв., следвано от Еврохолд (-1,5%) – 38 хил. лв., ЦКБ (-2,6%) – 34 хил. лв. и КТБ (0%) – 30 хил. лв. При още 8 акции търговията надвиши 10 хил. лв.

След сесията в петък КТБ отчете 26% спад на печалбата си през април на годишна база и намаление от 28% за първите четири месеца на годината до 19,1 млн. лв., но днес акциите на банката не реагираха.

На пазара на акции се търгуваха общо 67 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 14/41, а при 12 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв., освен Хелт енд уелнес, с повишение е единствено ФНИ България АДСИЦ (+0,6%), а с най-голям спад са Химимпорт, привилегировани (-4,5%), Каолин (-4,2%) и ОЦК (-3,6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:16 | 30.08.22 г.
fallback