fallback

Индустриален холдинг България с 3,3 млн. лв. печалба от кредити в йени и долари

Без преоценките на тези кредити холдингът щеше да отчете около 1,3 млн. лв. нетна загуба за първото тримесечие

16:30 | 30.05.11 г.

Индустриален Холдинг България АД реализира 3,32 млн. лв. печалба от курсови разлики след преоценка на кредити, показва отчетът на дружеството публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

От оперативна дейност дружеството излиза на консолидирана загуба от 314 хил. лв. за първото тримесечие на 2011 г. спрямо 1,1 млн. лв. печалба година по-рано.

Отчетените положителни курсови разлики се дължат основно на преоценката на банков кредит в японски йени в размер на 1,12 млрд. японски йени, ползван от Булярд корабостроителна индустрия ЕАД с цел закупуване на материален пакет за строителството на кораб със строителен номер 102 и срок на погасяване 2018 г. За пложителните курсови разлики допринасят още банков кредит в размер на 10 милиона щатски долара, получен от Приват инженеринг АД, с падеж месец февруари 2017 г., ползван за частично финансиране на строителството на кораб Карвуна, инвестиционен заем в размер на 8 милиона долара, ползван от дъщерното дружество Тириста Лтд, както и ползваните от това дружеството оборотни кредити в щатски долари. В крайна сметка отчетената нетна печалба е 2 млн. лв. за първото тримесечие на 2011 г. спрямо загуба от 314 хил. лв. за съпоставимото тримесечие на миналата година. Данните показват, че без преоценките на кредитите дружеството щеше да отчете около 1,3 млн. лв. нетна загуба.

Консолидираните продажби на Индустриален холдинг България АД се повишават с 36% на годишна база до 15 млн. лв. за първото тримесечие на 2011 г.

Холдингът ще опита да преструктурира падежиращите конвертируеми облигации за 21,7 млн. лв. без да променя лихвата от 8% на година.

В началото на тази година ИХ България набра близо 10 млн. лв. чрез увеличение на капитала.

В последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 24% до 1,05 лв. за акция и 71,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 05.09.22 г.
fallback