fallback

Спадове на БФБ въпреки повишената перспектива по рейтинга на България от Fitch

Основната причина са загубите на външните пазари от началото на седмицата, заяви за Investor.bg Развигор Христов от ПОД Бъдеще

15:30 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,9% в днешната сесия до ниво от 432,94 пункта.

Ценово претегленият BG40 спадна с 1,1% до 131 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби също 1,1% до 352,87 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отсъпи с 0,7% до ниво от 49,53 пункта.

„Сесията се характеризираше с ниски обеми и спадове по повечето ликвидни позиции. Индексите на БФБ се понижиха, въпреки че Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България. Основната причина за пониженията след празниците са загубите на външните пазари, особено в понеделник“, заяви за Investor.bg Развигор Христов*, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще. „Ако на чуждите пазари не последва корекция заради дълговите проблеми в еврозоната, може да има още едно покачване у нас, дори и преди края на лятото. Нашият пазар в крайна сметка не е толкова изолиран. Борсовата приватизация на Е.ОН би могла да предизвика интерес и евентуално да увеличи активността на БФБ. Пазарите като цяло обаче са несигурни и не може да се направи точна прогноза как ще се движат през лятото“, коментира той. На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 718 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 611 хил. лв., търговията с облигации бе на стойност 103 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти бе за 5 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Софарма (+0,2%) – 161 хил. лв., ПИБ (+0,6%) – 67 хил. лв. и Медика (+4,7%) – 61 хил. лв. При още 8 акции търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 62 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 18/33, а при 11 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Унифарм (+7,5%) и Медика (+4,7%), а с най-голям спад са книжата на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-4,5%), Холдинг Пътища (-4,4%), Булгартабак (-4,2%) и Химимпорт (-4,1%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 05.09.22 г.
fallback