fallback

SOFIX се понижи, останалите индекси отчетоха повишения при ниски обороти на БФБ

БАКБ поскъпна с 12% при волатилна търговия, ръстът при Фонд имоти от началото на седмицата достигна 20%, а акциите на БФБ-София АД за първи път затвориха над 3 лв.

15:53 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,5% в днешната сесия до ниво от 439,24 пункта.

Ценово претегленият BG40 се покачи с 0,2% до 130,41 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,7% до 356,08 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,1% до 50,65 пункта.

„Въпреки възобновения интерес към отделни позиции днес търговията на БФБ като цяло протече при ниски обороти. Пазарът не успя да намери ясно изразена посока, като вече почти три месеца се движи в рейндж. На настоящия етап няма наличие на импулс за ново възходящо движение поради липсата на свеж ресурс. Несигурността относно цената на придобиване на почти 50% от капитала на БАКБ донесе повишена волатилност по позицията, каквато вероятно ще наблюдаваме и през следващите сесии“, коментира за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт. На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 490 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 469 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 22 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,2%) – 61 хил. лв., Марицатекс (0%) – 50 хил. лв. и БАКБ (+11,5%) – 40 хил. лв. При още 11 акции търговията надвиши 10 хил. лв. Адванс Терафонд обяви вчера в месечния си бюлетин, че от началото на годината е продал 19 795 дка  при средна цена над 591 лв/дка, като постигнатата доходност от продажби на тези земи е 127%.

На пазара на акции се търгуваха общо 71 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 31/29, а при 11 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на БАКБ (+11,5%) и Фонд имоти АДСИЦ (+11,1%), а с най-голямо понижение са книжата на Химимпорт (-2,3%) и ОЦК (-2,2%).

Вчера бе обявено, че фонд на Цветелина Бориславова е купил 49,99% от капитала на БАКБ. Днес акциите на банката отвориха с ръст от почти 20%, който по-късно достигна близо 25%, но впоследствие бе ограничен. Сделки по позицията се сключваха в широкия диапазон 7,71-8,70 лв. за акция.

Фондът Clever Synergies Investment Fund (CSIF) инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите. Намерението му е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти. Според Цветелина Бориславова, собственик на CSIF, банката е иновативна, динамична, с високо квалифициран екип и добре таргетирана. „Щастлива съм, че успяхме да се договорим с Allied Irish Bank и съм сигурна, че БАКБ ще допринесе за успешното осъществяване на много нови природосъобразни проекти“, заяви тя. От БАКБ заявиха чрез БФБ-София, че "CSIF възнамерява да окаже подкрепа по отношение на ликвидността и капитала (ако е необходимо) в бъдещата дейност на БАКБ, като изявление по този повод предстои да бъде направено."

Фонд имоти пък поскъпва с над 20% от началото на седмицата, след като броженията на акционерите в АДСИЦ-а, насочени към смяна на ръководството, намериха израз във внесените в петък в Търговския регистър предложения за промени в устава на фонда към дневния ред на насроченото за 30 май общо събрание на акционерите.

Предложенията бяха внесени от пенсионните фондове на Алианц България, които заедно притежават 10,62% от фонда. Акциите на БФБ-София АД затвориха за първи път над 3 лв., поскъпвайки днес с 6,1% до 3,10 лв. за брой. Седмица след старта на търговията си в началото на януари, книжата на борсата достигнаха 2,90 лв., но след още една седмица паднаха до 2,47 лв. за акция. Оттогава насам обаче позицията се движи плавно нагоре, подкрепена от започналия процес на приватизация.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 20.08.22 г.
fallback