fallback

Индексите се понижиха в днешната сесия

Ако продължим да тъпчим на едно място, чаканият възходящ тренд може да съвпадне с корекция на външните пазари, смята Александър Пеев от Съгласие Асет Мениджмънт

14:56 | 09.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,1% в днешната сесия до ниво от 440,67 пункта.

Ценово претегленият BG40 загуби 0,4% до 131,46 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна също с 0,4% до 355,38 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, загуби 0,8% до 50,82 пункта.

„Сесията днес, а и въобще подобно „развитие” за един европейски пазар, не заслужава коментар“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

"Проблемите са казвани многократно, но засега нищо не се случва. Въпреки това, заради спорта пак ще остана оптимист, че съвсем скоро изброените по-долу ключови думи ще се стиковат – намесата на държавата и въобще начинът на управление на борсов оператор и функциониране на депозитар; слабата инвестиционна култура сред населението; ликвидността и дълбочината на пазара, приватизацията и начините на продажба на дяловете; разликите между справедливите и пазарните нива и липсата на корпоративни анализи; чуждите инвеститори и това кой трябва и как да ги привлича; правилният, а не „замазаният” PR на публичните дружества... и т.н., и т.н. Защото, продължавайки по същия начин, в момента, в който ценовите нива тръгнат нагоре, глобалните пазари вече могат да се окажат в начало на корекция на възходящия тренд и тогава песимистичният българин пак ще има с какво да се оправдае, за да е надолу“, коментира той. На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 538 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 517 хил., търговията с облигации бе за 9 хил., а тази с компенсаторки - за 12 хил. С най-голям оборот бяха ПИБ (-0,3%) – 119 хил. лв., Фаворит Холд (0%) – 118 хил., Монбат (0%) – 47 хил. и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-5,6%) – 33 хил. При още 8 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 50 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 15/26, а при 9 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Химимпорт, привилегировани (+0,3%) и Юрий Гагарин АД (+0,3%), а с най-голям спад са книжата на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-5,6%) и Проучване и добив на нефт и газ (-5,1%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 29.08.22 г.
fallback