fallback

Акция на седмицата – Еврохолд АД

Холдингът оглави по седмичен ръст компаниите от BG40, след като набра над 46 млн. лв. чрез увеличение на капитала

10:25 | 06.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Корпоративен сайт

Книжата на Еврохолд България АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата", след като дружеството оглави по седмичен ръст (+8,1%) компаниите от широкия борсов индекс BG40.

През кратката търговска седмица в 167 сделки на борсата бяха прехвърлени близо 170 хил. акции на холдинга на стойност 177 хил. лв. при средна цена от 1,05 лв. за брой.

Търговията приключи на ниво от 1,10 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 68,6 млн. лв. Oт началото на годината книжата на Еврохолд поскъпват с 24%.

През седмицата холдингът обяви, че е привлякъл 46,15 млн. лв. чрез увеличение на капитала, което бе записано на 74% при минимален праг за успех на емисията от 25%. Увеличението е най-голямото за последните 2 години, като е изпреварено само от това на СИБАНК, осъществено през 2010 г. за 78,2 млн. лв. В ход е и увеличението на ЗД Евроинс АД, което е част от икономическата група на Еврохолд. Холдингът отчете 2,9 млн. лв. неконсолидирана печалба за първото тримесечие на 2011, след продажбата на Изток Плаза, спрямо 1,66 млн. лв. загуба за съпоставимия период на миналата година.

Дружествата от портфейла на Еврохолд оперират в областта на застраховането, здравното осигуряване, лизинга, продажбите на автомобили и инвестиционното посредничество. Основният бизнес е концентриран по линията продажба на автомобили – лизинг – застраховане. През 2010 Еврохолд реализира стратегията си за продажба на нестратегически активи, каквито бяха производствените предприятия в лицето на Етропал, Формопласт и Пластхим-Т, и концентрира усилията си в посока развитие на основните бизнес линии.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
fallback