fallback

SOFIX остана без промяна за седмицата

Софарма и Ексклузив Пропърти АДСИЦ формираха близо две трети от оборота на пазара на акции в днешната сесия

15:36 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият борсов индекс – SOFIX, приключи по-кратката предпразнична седмица на практика без изменение (-0,01%), след като днешното понижение от 0,3% заличи минималния ръст от началото на седмицата. Индексът отстъпва в девет от последните единадесет сесии, през които се е понижил с 2,3%. От началото на годината обаче той е нараснал с 22%.

За седмицата ценово претегленият индекс BG40 спадна с 1,6% (-0,5% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,4% (-0,2% днес), а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи с 0,1% (-0,04% днес). От началото на годината измененията на индексите са както следва: BG40 (+15%), BGTR30 (+18%) и BGREIT (+18%). „Много от участниците на пазара в момента вероятно си казват “излязоха отчетите, ама какво от това - оборотът е отново нисък, добрите отчети се подминаха и т.н." Нека не мислим, че заключението за инвестиране в един емитент се постига само на база отворени таблични отчети, където например някой сериозен инвеститор е видял 50% ръст на печалбата и е натиснал копчето за покупка“, коментира за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД. „Колкото и да е къса паметта на борсовите участници, то скоро предпазливостта няма да излезе от мода. Това, с оглед случилото се през последните години на БФБ, е нормално. Нормално е инвестиращите да се съобразяват с международната конюнктура, излизащите смесени данни в развитите страни, перспективите пред българската икономика и политическата обстановка, с това което са прочели и анализирали във всички файлове към отчетите на компаниите, гарнирано с много анализи за секторите и персонални срещи с мениджмънта в дружествата“, констатира той.

„Ако някой все още “стиска” емисии с надежда, нека си направи анализите и заключенията, защото скоро “умрели коне” на тази борса няма да се яхат отново, а чуденето защо нещо скача толкова много през последните две години, а друго - не, да оставим на тези, чието място не е на пазара“, посочва портфолио мениджърът.

Днес борсата отчете оборот от 915 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 751 хил. лв., търговията с облигации бе на стойност 87 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 77 хил. лв.

Близо две трети от оборота на пазара на акции се дължеше на сделките със Софарма (-1%) – 246 хил. лв. и Ексклузив Пропърти АДСИЦ (0%) –  226 хил. лв. При други 8 емисии търговията бе между 10 и 40 хил. лв.

На пазара на акции се сключиха сделки с общо 53 емисии. Съотношението печеливши/губещи бе 20/24, а при 9 позиции не беше отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Випом (+10,3%), а с най-голямо понижение са книжата на ОЦК (-2,5%).

Компенсаторните записи поевтиняха с 4% през седмицата до 24 ст. за 1 лв. номинал, поименните компенсационни бонове са без изменение на ниво от 30 ст., а жилищните компенсаторни записи отстъпиха с 0,9% до 23,8 ст.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 12.09.22 г.
fallback