fallback

КФН прие оздравителна програма на Реал финанс и отне лиценза на Булекс инвест

Надзорът отхвърли жалба на ИП Популярна каса 95 срещу решението на КФН, задължаващо посредника да преоцени инвестициите си в Орфей клуб Уелнес

11:54 | 05.05.11 г.

Комисията за финансов надзор одобри оздравителна програма на ИП Реал Финанс АД, целяща привеждане на финансовото състояние на дружеството в съответствие с изискванията на Наредба № 35 и гарантиране на неговата капиталова адекватност и ликвидност съгласно нормите на цитираната наредба, в срок до два месеца, считано от датата на настоящото решение, взето на вчерашното заседание на регулатора.

Основната мярка в предложената оздравителна програма е увеличение на основния капитал на ИП Реал финанс АД чрез издаването на 16 500 броя нови обикновени поименни акции с номинална стойност 10 лв. и емисионна стойност 200 лв., с обща емисионна стойност от 3,3 млн. лв., като записването и заплащането на новоиздадените акции ще се извърши от мажоритарния акционер Холдинг Варна АД.

В програмата са предвидени и допълнителни мерки, свързани с вътрешноорганизационните функции и практики. Предвидената промяна в персоналния състав на управителния орган и въвеждането на правила за комуникация с клиентите на посредника са насочени към подобряване на контролните процедури, постигане на по-голяма независимост в работата на отделните структури в дружеството, като тези мерки са от естество да спомогнат за оптимизацията на цялостната дейност на ИП Реал Финанс АД, заявяват от КФН.

Надзорът е потвърдил проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия корпоративни обезпечени облигации, издадени от Сила Холдинг АД, гр. Стара Загора. Емисията е в размер на 10 000 000 евро, разпределени в 10 000 броя обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободнопрехвърляеми, обезпечени облигации, с фиксирана лихва в размер на 9%, с номинална и емисионна стойност 1000 евро всяка. Лихвените плащания са на всеки 6 месеца, облигационният заем е със 7-годишен период, считано от 30 ноември 2010 г. до 30 ноември 2017 г.

Регулаторът отне издадения лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник на ИП „Булекс – Инвест” АД, гр. Варна, по искане на дружеството.

КФН е отхвърли като неоснователна жалба от ИП Популярна каса 95 АД, гр. Пловдив, срещу решение на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Надзор на инвестиционната дейност. С решението се налага принудителна административна мярка на дружеството, с която то се задължава да извърши преоценка на позициите си в инвестиционния портфейл в акции на Орфей Клуб Уелнес АД, както и да извършва поне веднъж месечно преоценка на тези позиции. Мярката се налага, тъй като преоценката на акциите от инвестиционния посредник е направена по себестойностния метод, което е в нарушение на изискванията на чл.15 от Наредба № 35 за използване на метода на пазарната оценка. Инвестиционният посредник не е спазил и изискването да преоценява позициите си, включени в инвестиционния портфейл към последния работен ден от съответния месец. Подобен подход на практика води до изкривяване на стойността на отчитаните активи и съответно води до създаване на невярна представа за възможностите на инвестиционния посредник да покрие евентуални загуби, реализирани в резултат на настъпване на рискове от дейността му, т.е. в конкретния случай е довело до завишаване на стойността на отчитаните активи в инвестиционен портфейл, без това да кореспондира с тяхната реална стойност. В случай на закриване на такава позиция, с реализираните постъпления няма да могат да бъдат покрити евентуални загуби, тъй като активите няма да могат да бъдат продадени на цената, по която са отчетени в счетоводния баланс. С оглед на гореизложеното КФН счита, че наложената принудителна административна мярка на дружеството е законосъобразна и обоснована.

Свързани компании:

Орфей клуб уелнес АД(OCW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 20.08.22 г.
fallback