fallback

Петрол АД търси начини за погасяване на 100 млн. евро облигации през октомври

Според УС най-подходящо е да бъде привлечен нов дълг за рефинансиране на задълженията, вместо да се прибягва до продажба на активи

11:55 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Извънредно общо събрание на Петрол АД, насрочено за 2 юни, ще гласува за овластяване на Управителния съвет (УС) и Изпълнителния директор на дружеството да организират привличането на дълг чрез заем, дългови инструменти, мецанин финансиране, продажба и обратно изкупуване на активи или друг способ, е видно от поканата за събранието, публикувана чрез БФБ. Ще се гласува общата стойност на финансирането да бъде до 100 млн. евро с максимален срок за погасяване до 7 години, при лихвен разход не по-висок от текущата годишна лихвена доходност на еврооблигационната емисия на Петрол АД към датата на общото събрание, завишена с 500 базисни лихвени пункта. В доклада на Управителния съвет на Петрол АД до акционерите се изтъква, че на 26.10.2011 предстои падежът на емитираната през 2006 облигационна емисия на дружеството в размер на 100 млн. евро при годишна лихва от 8,375%.

Към момента дружеството не разполага с достатъчен паричен ресурс, за да изпълни задълженията си при настъпването на падежа, се посочва в доклада.

Според УС най-подходящо е да бъде привлечен нов дълг за рефинансиране на съществуващите задължения, като от известно време дружеството работи активно по този вариант. Като структура сделката ще представлява привличане на дълг чрез заем, дългови инструменти, продажба с опция за обратно изкупуване на активи или репо-сделка с ценни книжа. Планира се общата стойност на финансирането да е до 75 млн. евро, които според УС ще бъдат достатъчни за покриване на задълженията по еврооблигационната емисия. Максималният срок за погасяване се предвижда да бъде до 6 години, при лихвен разход не по-висок от текущата годишна лихвена доходност на еврооблигационната емисия на Петрол АД към датата на Общото събрание, завишена с 500 базисни лихвени пункта. Текущата годишна лихвена доходност се изчислява като съотношение между размера на дължимото годишно купонно плащане и текущата чиста пазарна цена на еврооблигациите, котирана в системата Bloomberg.

Постъпленията от облигационната емисия от 2006 са предоставени под формата на заем на дъщерното Нафтекс Петрол ЕООД, като 200 млн. лв. от този заем са вече преоформени в регистриран капитал на това дружество, се казва в доклада до акционерите.

За Петрол АД вариантите за разплащане на падежа включват рефинансиране на стария дълг с нов или продажба на активи/инвестиции, се отбелязва там.

Към настоящия момент, отчитайки последиците от глобалната финансово-иконмическа криза, пазарните нива на наемите в бранша, увеличаването на брутните маржове през последната година, както и вземайки предвид получени индикативни оферти за продажба на конкретни обекти, УС на Петрол АД счита, че продажбата на активи/инвестиции е неподходящ способ за реализиране на постъпления с цел погасяване на облигациите.

От своя страна рефинансирането на стария дълг с нов предлага доста гъвкави възможности за привличане на инвестиции чрез разнообразни дългови инструменти, заеми или финансирания посредством продажба и обратно изкупуване, обратен лизинг на недвижими имоти и пр., като същевременно се запазва възможност в бъдеще при благоприятно развитие на обстоятелствата да се търси продажба на активи на цена, отразяваща потенциала на дружеството.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 08.09.22 г.
fallback