fallback

Продажбите на ОЦК се понижават с 14% през първото тримесечие на годината

Производството за периода е намаляло и заради екологичните изисквания към дружеството

11:35 | 02.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби на Оловно цинков комплекс АД през първото тримесечие на годината се понижават с 14% на годишна база до 35,037 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ. Делът на износа в приходите от продажби на продукция към 31 март е 81%, като не се наблюдава изменение в структурата по региони, се казва в междинния доклад за дейността на компанията.

Нетната печалба на ОЦК за тримесечието е в размер на 134 хил. лв., при 75 хил. лв. за същия период на миналата година. Разходите за лихви на кърджалийското дружество за периода скачат близо три пъти на годишна база до малко над 1 млн. лв.

Средните цени на оловото и цинка на Лондонската метална борса за тримесечието се увеличават съответно със 17,2% и 4,6%, но все още са под нивото от 2008, е видно от междинния доклад.

Дружеството очаква тези цени да се задържат през годината, но това зависи от редица фактори, свързани с развитието на световната икономика. Освен това е налице и ограничен, свит пазар за доставка на основната суровина за производство – концентратите, посочват от компанията.

Намалението на производство през периода е резултат от управление на производствената програма чрез балансиране на количество и цени, с оглед постигане на оптимален финансов резултат, се казва в доклада за дейността.

Производството на стоково олово в сравнение със същия период на 2010 е намаляло вследствие и на съобразяването ни с екологичната обстановка и поетите ангажименти към МОСВ, се казва още в доклада. В средата на април РИОСВ Хасково спря производството на замърсяващите оловни концентрати, като заводът очаква да го възобнови в края на май, след като изпълни програмата за намаляване на вредните емисии. Акциите на ОЦК прибавят 0,9% в днешната търговия на БФБ до ниво от 9,99 лв. за брой, което представлява понижение от 2,4% от началото на годината и спад от 22% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 84 млн. лв.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
fallback