fallback

Фазерлес: Кризата определено отстъпва и продажбите се увеличават

За да изпълни всички заявки, дружеството е започнало ремонт и подготовка за пуск на втора технологична линия

17:03 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби на Фазерлес АД през първото тримесечие на годината се увеличават с 27% на годишна база до 4,523 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез  БФБ.

Нетната печалба на силистренската компания за тримесечието е в размер на 212 хил. лв. при загуба от 205 хил. година по-рано. „Реализацията в 2011 г. започна като продължение на положителните тенденции от последното тримесечие на 2010 година. Кризата определено отстъпва и продажбите за традиционните клиенти се увеличават. Успоредно с това нарастват и продажбите за по-новите клиенти. За да се изпълнят всички заявки на клиентите, започна ремонтът и подготовката за пуск на втора технологична линия“, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството. "Предвид обичайните сезонни затруднения през І-во тримесечие, в разчета за продажби в Бизнес плана за 2011 год. се предвиждаха приходи от 4 млн. лв. Отчетът е с 14,5% по-висок от разчета. През І-во тримесечие се постига и известен ръст на продажните цени, които бяха значително намалени по време на кризата. Приходите от продажби се формират под влияние на признаци на оживление на пазарите и сериозна конкуренция. Разходите за производство, особено за основната суровина – дървесина, нарастват много сериозно, поради изключително голямата конкуренция и безконтролния износ на дървесина извън Европейския съюз и некоректните монополистични действия на държавата в лицето на Изпълнителната агенция по горите.

През І-во тримесечие започна реконструкция на ІІ-ра технологична линия и подготовката й за въвеждане в експлоатация. Предвижда се това да стане в края на месец май. Успоредно на това се изпълнява и заложената в Бизнес плана инвестиционна програма. Разходите за инвестиции за І-во тримесечие на 2011 год. са 1,186 млн. лв. Най-сериозни са разходите за обезпечаване на доставката и преработката на дървесина и дървени отпадъци. Доставени са 5 влекача DAF, които са оборудвани и с 5 полуремаркета - платформи за доставка на дърва и дървени отпадъци и 2 полуремаркета за доставка на насипни дървени отпадъци. Увеличено с 3 ж.п. вагона е железопътното стопанство, с което основно се извършва вътрешнозаводският транспорт с дървесина. Доставен е челен товарач KOMATSU за складови товаро-разтоварни операции с дървени отпадъци. Закупен е терен за разширяване на складовото стопанство за дървесина. Водят се преговори за доставка и на други машини и съоръжения", се казва още в доклада за дейността.

Акциите на Фазерлес се понижиха с 2,1% в петъчната търговия на БФБ до ниво от 50,05 лв. за брой, което представлява ръст от 52% от началото на годината и повишение от 39% за последните 12 месеца.  Пазарната капитализация на компанията е в размер на 25,8 млн. лв.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
fallback