fallback

Инвеститорите на БФБ не споделиха позитивните нагласи на външните пазари

Спадът при Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ повлече индекса BGREIT, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

15:49 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, приключи на практика без промяна (+0,01%) днешната сесия, а от началото на седмицата е на минус 0,2%.

Ценово претегленият BG40 прибави 0,2% до 131,38 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,4% до 353,60 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 1,8% до 50,40 пункта.

„През последните седмици международните финансови пазари бяха разтърсени от доста негативни новини – проблемите с АЕЦ Фукушима, войната в Либия, дълговите проблеми на „периферните” страни от еврозоната, поставянето на негативна перспектива на американския дълг от страна на S&P.

Влиянието на тези фактори започна да намалява и пазарите съсредоточиха вниманието си към отчетния сезон в САЩ и Европа. Добрите резултати на водещи технологични корпорации вчера допринесоха за позитивен сентимент при повечето пазари. Азиатските и европейските индекси се движат с ръст от 1,5 до 2,5 процента“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„За съжаление инвеститорите на БФБ не споделиха тези позитивни нагласи. Днешната сесия приключи без значими изменения в индексите, с изключение на BGREIT, който бе засегнат от понижението при Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт.

Продажбата на сравнително голям пакет акции на АДСИЦ-а свали цената с 27% спрямо началото на търговията при ниво от 1,40 лв./брой, което потопи секторния индекс с 2,6%. До края на сесията спадът по позицията бе ограничен до 11%, като последните сделки бяха сключени при ниво от 1,70 лв, а BGREIT затвори с 1,8% под вчерашното ниво.

Новината, че Неохим е продало през март въглеродни емисии за 2,17 млн. лв., не успя да раздвижи позицията. Акциите на дружеството приключиха сесията с ръст от над процент, но бяха изтъргувани едва 100 броя.

След провеждането на аукциона за неупражнените права на Еврохолд в понеделник, днес изкупуванията на акции на дружеството продължиха, а цената на затваряне достигна 1,08 лв./брой“, коментира той.

На регулиран пазар на БФБ бе отчетен оборот от 751 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 649 хил., търговията с облигации бе за 89 хил., а тази с компенсаторни инструменти - за 13 хил.

С най-голям оборот бяха Софарма (-0,7%) – 192 хил. лв. и Хидравлични елементи и системи (-7,8%) – 134 хил. лв. При други 10 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 69 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 27/30, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Пазарджик-БТ (+9,8%) и Енергоремонт Холдинг (+7,8%), а с най-голям спад са книжата на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт (-11%) и Хидравлични елементи и системи (-7,8%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
fallback