fallback

БФБ-София разследва скандална продажба на права от Еврохолд

На аукциона днес са продадени с 6 200 права повече от наличните, тоест продавани са блокирани книжа, което противоречи на нормативната база

15:54 | 18.04.11 г. 13

БФБ-София АД разследва скандална продажба на права от Еврохолд България АД по време на аукциона за неизползваните права от увеличението на капитала на холдинга, научи Investor.bg.

На него можеше да се предложат само 18 135 866 права, колкото са и предложени от посредника по увеличението на капитала на Еврохолд България АД - Евро-финанс АД, потвърдиха от посредника.

Общо продадени са обаче 18 142 066 права, или с 6 200 повече. Толкова свободни права няма, защото всички права над бройката от 18 135 866 са блокирани в Централен депозитар, тъй като срещу тях е заявено записване на акции от увеличението на капитала на Еврохолд България.

Запознати уточниха за Investor.bg, че няма технически проблем с платформата Xetra и може да има и други продавачи при аукционите за права, но на практика, няма други притежатели на права освен посредника по увеличението, към когото са прехвърлени всички неблокирани права.

Според запознатите става дума за грешка в бек офиса на посредник или посредници, позволил на свой клиент да продава нещо, което не притежава. Също така е възможно, Централен депозитар да е захранил по-погрешка сметките на собствениците на права, с права, които вече би трябвало да са захранени по сметка към посредника по увеличението.

От БФБ-София не уточниха кой е посредникът. Ситуацията е усложнена, защото правата не се търгуват свободно и не могат да бъдат купени, за да се нетира продажбата на 6 200 непритежавани права.

Тази продажба показва, че няма адекватен контрол в някои, а може би и в много посредници и можем да очакваме във всеки един момент, някой да разпродаде нещо, което не притежава, а защо не и мажоритарен пакет от някое публично дружество.

Разбира се, той няма да може да осигури книжата и сделките няма да се приключат в Централен депозитар, въпреки че купувачите ще са осигурили парите. Ще се наложи сключването на обратни сделки, което обаче може да е невъзможно, ако купувачът на несъществуващи книжа ги разпродаде веднага и превърне проблема в системен.

Затова преди време на БФБ-София можеше да се продават книжа само с приключен сетълмент (прехвърляне на собствеността, което отнема 2 работни дни), тоест вече притежавани книжа. Впоследствие обаче това ограничение отпадна и току-що закупени книжа могат да бъдат продадени след броени секунди.

Извън скандалната ситуация, всички предложени права на Еврохолд бяха купени на минимално възможната цена от 0,1 ст., като остана и незадоволено търсене в размер на 570 728 права.

"Средствата ще бъдат използвани за развитие, включително увеличение на капитала на дъщерни дружества и покупки. Няма да бъдат използвани за покриване на кредити. Еврохолд има един единствен кредит от 15 млн. евро и той падежира след няколко години, другите кредити в консолидирания отчет са на лизинговите дружества", бе заявил председателят на Назорния съвет на холдинга Асен Христов за Investor.bg.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 22,92% до 1,002 лв. за брой и 62,6 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Еврохолд България АД права 2011(4EHR)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
fallback