fallback

Негативните нагласи преобладаваха на БФБ

До края на седмицата продавачите ще продължат да оказват натиск по отделни позиции, коментира Владимир Малчев от ИП Бул Тренд Брокеридж

15:08 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,3% в първата сесия за седмицата до ниво от 441,59 пункта.

Ценово претегленият BG40 прибави 0,2% до 131,20 пункта, равнопретегленият BGTR30 е без изменение на ниво от 353,87 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 1,3% до 51,13 пункта.

„Днешната сесия не се различаваше значително от предходните, но все пак като че ли негативните настроения преобладаваха, с изключение на няколко позиции. Такава се очертава тенденцията и за останалите сесии от седмицата, като спорадична активност на продавачите при отделни позиции ще продължи да оказва натиск надолу. Прехвърлянето на пакети отново беше основен фактор за формирания борсов оборот, като тук се отличиха акциите на Еврохолд България и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Противно на логиката, корпоративните новини около Първа инвестиционна банка изиграха положителна роля за повишаване на цената на акциите, които отново се търсеха стабилно и поскъпнаха до нива от 3,50 лева за брой. Обратен е случаят при ОЦК, чиито акции продължават да са под натиск вследствие на новините за затваряне на част от производството на компанията. При останалите позиции впечатление направи повишеният интерес към книжата на Елхим Искра и БАКБ, както и оттеглянето на купувачите при Индустриален капитал холдинг“, коментира той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 951 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 911 хил., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 40 хил.

С най-голям оборот беше Еврохолд (+0,2%) – 177 хил. лв. Днес се проведе аукционът за неизползваните права от увеличението на капитала на холдинга, като бяха изтъргувани всички предложени права (29% от издадените) при минималната цена от 0,1 ст. за брой.

По оборот следват ФНИ България АДСИЦ (-4,2%) – 164 хил. лв., Софарма (-1,3%) – 110 хил. и ПИБ (+2,2%) – 107 хил. При други 12 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 63 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 23/26, а при 14 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Сила Холдинг (+6,9%) и БАКБ (+4,6%), а с най-голям спад са книжата на ЦБА Асет Мениджмънт (-9%) и Индустриален Капитал Холдинг (-5,5%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 04.09.22 г.
fallback