fallback

Анкета: 62% са песимисти, че дяловете в Е.ОН ще раздвижат търговията на БФБ

Положителни са очакванията на 33% от гласувалите в анкета на Investor.bg

15:12 | 14.04.11 г.

Борсовата приватизация на по 33% в Е.ОН България Мрежи и Е.ОН България Продажби няма да раздвижи търговията на БФБ-София, са очакванията на 62% от гласувалите в анкета на Investor.bg 1 338 читатели.

Положителни са очакванията на 33% от гласувалите. Останалите 5% не се ангажират с прогноза.

"За БФБ-София отново на дневен ред е въпросът за кокошката и яйцето, а именно, дали първо ще се вдигне ликвидността или ще дойдат качествени книжа. Първият вариант е на бавно възстановяване. Вторият вариант е наличието на няколко качествени IPO-та, защото когато получихме голям и качествен емитент като БТК през 2005 г., пазарът за няколко месеца привлече чужди инвеститори и се съживи. Убеден съм, че това много лесно може да се случи отново. В момента държавата може да изиграе изключително положителна роля с няколко добри листвания на енергийните компании и на други държавни компании. Това ще изстреля борсата на други нива на ликвидност, а индексът ще намери мястото си след това. Без държавната намеса пазарът пак ще си дойде на мястото, но по-бавно", заяви Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг в началото на месеца.

Анализ показва, че дъщерните дружества на Е.ОН България може да са с най-голяма пазарна капитализация на фрий-флоута на БФБ-София.

Самите пакети вероятно ще се предложат наесен, тъй като е необходимо технологично време за избор на инвестиционен посредник, изготвяне на проспект, вписване на акциите на Е.ОН дружествата в Комисията за финансов надзор и регистрацията им на БФБ-София.

Друг анализ показа, че една акция от Е.ОН България Мрежи АД се оценява на близо 3 000 лв. на база приватизационната цена и сравнението с Е.ОН България Продажби на база собствен капитал на двете дружества.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
fallback