fallback

Софарма с третата по големина частна аптечна мрежа в Беларус

Дъщерното на компанията латвийско дружество Бриз е закупило верига аптеки в Беларус, с което общата му мрежа в страната достига 33 аптеки с оборот от 7,5 млн. евро

17:05 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Дъщерното на Софарма АД латвийско дружество Бриз ООД е придобило беларуската компания Tabina ООД, съобщиха от Софарма чрез Бюлетин Investor.bg. Сделката е била регистрирана на 8 април.

Tabina притежава 14 аптеки, обединени под търговската марка Доктор До. Оборотът на фирмата за 2010 възлиза на 3,78 млн. евро, а в компанията работят 75 работници.

През януари Бриз придоби друга беларуска верига - Interpharm, притежаваща 19 аптеки в страната с годишен оборот от 3,7 млн. евро.

Така консолидираната верига вече се състои от 33 аптеки с общ оборот от 7,5 млн. евро, което прави Бриз третата по големина частна верига аптеки в Беларус.

През 2009 година Софарма придоби над 51% от Бриз, което отчете през миналата година 9,5% ръст в продажбите си на годишна база. Дружеството има 14% пазарен дял от общата търговия на едро с лекарствени средства в Латвия.

Бриз е започнало работа и по редица проекти за разширяване на своята дейност, като най-значимият от тях – навлизането на скандинавските пазари - е в напреднала фаза и резултати от тази дейност може да се очакват още през тази година, съобщиха през януари от Софарма.

Бриз работи усилено и по темата за вертикална интеграция и участие в пазара с лекарствени средства на дребно, като през 2010 са осъществени редица преговори за закупуването на вериги от аптеки. Финализирането на някои от тях се очаква през първата половина на 2011.  

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
fallback