fallback

Емисиите на Е.ОН ще бъдат вписани служебно като публични

Вписването ще стане по инициатива на Агенцията за приватизация, а технически ще бъде извършено от избрания посредник по продажбата на държавните дялове

16:01 | 06.04.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Емисиите акции на Е.ОН България Продажби и Е.ОН България Мрежи ще бъдат вписани служебно като публични, уточниха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за Investor.bg.

Вчера АПСК обяви изискванията в конкурса за инвестиционен посредник, който да продаде държавните дялове от 33% в двете дружества чрез БФБ-София.

Вписването на емисиите ще бъде по инициатива на АПСК, а технически ще бъде извършено от избрания посредник, поясниха от Агенцията.

Това е в съответствие с параграф 7, ал. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), която гласи:

Емисии от акции, за които е взето решение да бъдат продадени изцяло или частично по реда на чл. 32, ал. 1, т. 1 от ЗПСК*, които не са вписани по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), се вписват служебно по инициатива на Агенцията за приватизация или овластени от нея лица по чл. 5, ал. 1 от ЗПСК**.

* Акции - собственост на държавата и общините в търговски дружества се продават чрез публично предлагане.

** В случаите на продажба на акции чрез публично предлагане Агенцията за приватизация или общинските съвети възлагат след конкурс на инвестиционни посредници подготовката и сключването на приватизационна сделка.

Методът, по който ще се приватизират дяловете от Е.ОН е публично предлагане на Българска фондова борса АД, като акциите ще се листнат на Приватизационен пазар на БФБ-София.

От Агенцията уточниха още, че един лот по време на предлагането ще е равен на една акция.   Е.ОН купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица през 2004 г. за сумата от 140,7 млн. евро.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
fallback