fallback

К. Колчев: В момента не сме на мониторите на чужденците и ще растем бавно

Анализаторът, предвидил спада на SOFIX през 2008 г., смята, че листването на държавни пакети може да бъде катализатор като БТК през 2005 г.

17:54 | 04.04.11 г. 9

Ситуацията на БФБ-София в момента е, че наблюдаваме изключително ниска ликвидност, защото чуждите инвеститори избягаха, просто защото трябваше да избягат откъдето могат, но после не се върнаха. Все още не ги виждаме и дори не сме на екрана им. Не ги очаквам и в следващите 6 или 12 месеца. Без тях пазарът няма да се съживи бързо, въпреки че виждаме ръст и в момента, но това не е ръстът, който виждаме и сънуваме, сподели Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана финансов холдинг, на форума „Банки Инвестиции Пари“, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.

През 2007 г. предвидихме спада, защото той нямаше как да не се случи, но тогава получихме доста критики, сподели Колчев.

При нас пазарът падна с 80%, при други – с 80% или с 40%, но вече се възстанови, а при нас – не, което показва, че не сме си свършили домашното, смята Колчев.

Положителното е, че кризата научи посредниците да не разчитат само на местния пазар и много от колегите се насочиха към чуждите пазари, което им позволява да оцелеят при тези ниски нива на местния пазар, а и сега клиентите имат избор, защото преди бяха ограничени от това, което посредниците им предлагахме, сподели финансистът.

За пазара отново е въпросът за кокошката и яйцето, а именно, дали първо ще се вдигне ликвидността или ще дойдат качествени книжа. Първият вариант е на бавно възстановяване. Вторият вариант е наличието на няколко качествени IPO-та, защото когато получихме голям и качествен емитент като БТК през 2005 г., пазарът за няколко месеца привлече чужди инвеститори и се съживи. Убеден съм, че това много лесно може да се случи отново. В момента държавата може да изиграе изключително положителна роля с няколко добри листвания на енергийните компании и на други държавни компании. Това ще изстреля борсата на други нива на ликвидност, а индексът ще намери мястото си след това. Без държавната намеса пазарът пак ще си дойде на мястото, но по-бавно, заяви Колчев.

Очакваме удвояване на активите на пенсионните фондове в следващите 5 години, сподели по време на форума Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“.

При застраховането има също положителни симптоми, но в последните месеци има бум на връщане на лицензи на инвестиционни посредници и управляващи дружества, сподели той.

Според него предстоят поправки на Кодекса за застраховане, които да позволят електронната полица по гражданска отговорност на МПС, което ще позволи на застрахователните компании да предложат системата бонус-малус.

При пенсионните фондове ще променим инвестиционния режим и по всяка вероятност ще редуцираме инвестиционната такса, което влиза в нашата законодателна програма за първото шестмесечие, сподели Джалъзов.

За януари ръстът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) е почти 100%, заяви Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Имаме 3-4 месеца през 2010 г., когато инвестициите са по-високи на годишна база. Инвестициите за 2010 г. са 1,6 млрд. евро и спадът е само 30%, а не 50-60%, както беше в първоначалните информации, показват ревизии на БНБ.

Основният двигател на инвестициите в последните 3-4 години бяха финансите, недвижимостите и строителството с дял до 80%. През 2010 г. финансовите инвестиции бяха отрицателни в размер на 51 млн. евро, което е спад от 730 млн. евро спрямо 2009 г. Големият спад е в небанковия финансов сектор, който имаше положителни инвестиции за по над 1 млд. евро през 2007 и 2008 г., а през 2010 г. е на минус с 480 млн. евро. Около 320 фирми са осъществили инвестиции във финансовия сектор през 2010 г., от тях 14 са с отрицателни инвестиции за по над 10 млн. евро, като всички са лизингови без една, която е застрахователна. Също така 10 фирми са с инвестиции над 10 млн. евро през 2010 г., като всичките са банки, обяви Стефанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 07.09.22 г.
fallback