fallback

Слаба ликвидност в първата сесия за седмицата на БФБ

Акциите на Енемона приключиха без промяна въпреки новината за продажбата на Агро Инвест Инженеринг, но при малките сделки имаше повишение от около 5 ст. за брой

15:38 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, прибави 0,2% в първата сесия за седмицата до ниво от 446,51 пункта.

Това е осмо поредно повишение за SOFIX и дванадесето в последните четиринадесет сесии, през които той е нараснал с над 5%.

Ценово претегленият BG40 отстъпи с 0,3% до 133,75 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,1% до 359,34 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се повиши с 1,2% до 50,93 пункта.

„Днешната борсова сесия отново премина при ниска ликвидност и липса на ентусиазъм за сделки“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

„След публикуваните данни къде инвестират големи играчи като пенсионните фондове, особено ясно се вижда предпочитанието към чуждестранни ценни книжа, отколкото към родните.

Причините и мотивите за това са ясни. Борсовият ни оператор трябва по-бързо да премине към етап продажба, тъй като безспорно проличава, че по този начин, а и дори като регионален център на Балканите, няма как да стане привлекателен за местни и чуждестранни инвеститори, въпреки че вариантите за маркетирането му са многобройни“, коментира той.

„През идните месеци очаквам раздвижване с книжата на суровинните компании и туристическите дружества около заявените записвания тази година според хотелиерите, като комбинациите с новите данъчни ставки не биха оказали значителен ефект върху бизнеса“, посочва анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 823 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 789 хил., търговията с компенсаторни инструменти бе за 31 хил., а тази с облигации – за 4 хил.

С най-голям оборот бяха Енемона (0%) - 125 хил. лв., Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,7%) – 97 хил., Актив Пропъртис АДСИЦ (0%) – 78 хил., М+С хидравлик (-0,3%) - 76 хил. и Софарма (+0,1%) – 61 хил. При още 9 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

Новината, че Енемона е продала Агро Инвест Инженеринг (с мажоритарен дял в Ломско пиво) за 18,4 млн. лв. на София Франс Ауто повлия по-скоро на дребните спекуланти, като преобладаваха сделките на около 7,10 лв. за акция.

Двата по-големи пакета обаче (с втория от които приключи днешната търговия) минаха на 7,04 лв. за брой – нивото, на което приключи търговията по позицията през миналата седмица.

На пазара на акции се търгуваха общо 65 емисии. Съотношението печеливши/губещи е 34/23, а при 8 емисии не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Медика (+11,1%), а с най-голям спад са книжата на Парк АДСИЦ (-8,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 11.09.22 г.
fallback