fallback

ПИБ: Облигациите ни дават възможност за ръст на кредитния портфейл с 320 млн. лв.

Банката издаде хибриден дълг за 20 млн. евро с фиксирана лихва от 12,75%

13:06 | 24.03.11 г. 18

С издадените облигации за 20 млн. евро Първа инвестиционна банка планира да си осигури възможност за ръст на кредитния портфейл с над 320 млн. лв., се казва в съобщение на банката, публикувано чрез БФБ-София.

То е във връзка с постъпили множество запитвания след публикуване на съобщението за издаване на облигациите. Дружеството издаде хибриден дълг (облигации) за 20 млн. евро с фиксирана лихва от 12,75%. Книжата са безсрочни.

"Лихвените условия се обуславят от характеристиките на емисията облигации, които от своя страна се определят от изискванията на БНБ за това какви инструменти могат да се включат в капитал от първи ред", уточняват от ПИБ.

"Нивото на лихвата (12,75%) не може да се съпостави с лихвата по други пазарни сделки, тъй като това е съвсем нов за българския пазар инструмент, станал възможен с промените от 31 декември 2010 г. в наредба 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции и няма други издадени такива инструменти, с които да се направи сравнение. Ръководството счита, че за целите на емисията (включването като капитал от първи ред, т. е. от най-високо качество) размерът на лихвения процент е оправдан и приемлив", се казва в съобщението.

Уточнява се също, че допълнителни детайли по емисията ще могат да бъдат коментирани след приключването й. Главен мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща ООД.

Издадените облигации за 20 млн. евро са първи транш от емисия с общ размер до 40 млн. евро.

Номиналната стойност на 1 облигация е рекордните за България 50 000 евро.

За последните 12 месеца акциите на Първа инвестиционна банка поскъпват с 40% до 3,35 лв. за брой и 369 млн. лв. пазарна капитализация.

Консолидираната печалба на банката за 2010 г. е 28 млн. лв., а неконсолидираната печалба е 31 млн. лв.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
fallback