fallback

КФН задължи ИП Реал Финанс да отстрани изпълнителния си директор Християн Пашков

Решението идва след множество жалби срещу Пашков и установени липси в инвестиционния посредник за над 4,5 млн. лв.

16:23 | 17.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

На вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор е наложила принудителна административна мярка на ИП Реал Финанс, съобщиха от КФН.

Във връзка с продължаващата проверка в инвестиционния посредник, комисията задължава дружеството да отнеме представителните правомощия на изпълнителния директор Християн Пашков и да го освободи от длъжността член на съвета на директорите.

Проверката на КФН продължава и едва след нейното приключване ще бъдат оповестени окончателните резултати.

В хода на образуваното административно производство спрямо инвестиционния посредник в КФН са били предоставени данни и документи, които обаче не са доказали в пълна и категорична степен съобразяване с изискванията на надзорната институция, посочват от регулатора.

На 11.02.2011 г. в КФН постъпват първите три сигнала на клиенти във връзка с предоставени средства по сключени договори за доверително управление, като веднага след тяхното депозиране в КФН е започната проверка. На 25.02.2011 г. постъпва нов сигнал със същото естество.

На 28.02.2011 г. КФН открива телефонна линия за жалби и сигнали на лица, които се считат ощетени от действията на Християн Пашков, в резултат на което постъпват множество такива.

С писмо до КФН от 23.02.2011 г. мажоритарният акционер - Холдинг Варна АД, информира, че е извършена инвентаризация на активите и паричните средства на посредника, в резултат на която е установено наличието на несъответствие между паричните средства на дружеството и счетоводни салда на клиенти.

Ревизията е установила първични документи с липсващи задължителни реквизити (неподписани касови ордери и нареждания на клиенти за сделки с финансови инструменти и неотчетени внесени парични средства на клиенти на посредника).

Посочено е, че общата липса на средства е в размер на 4,527 млн. лв. Изразено е становище, че тези констатации са пряк резултат от действията на изпълнителния директор на посредника - Християн Пашков.

Мажоритарният акционер е уведомил компетентните правоохранителни органи, като с писмо от 21.02.2011 г. Областна дирекция на МВР-Варна информира КФН, че срещу Християн Пашков е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
fallback