fallback

Дребните играчи поведоха индексите нагоре, по-късно се включиха и големите

"Горещите пари" на БФБ реагират на новините от външните пазари, усилвайки корелацията ни с тях, коментира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

15:36 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата - SOFIX, компенсира  вчерашната загуба (-2,1%), след като нарасна с 2,3% в днешната сесия до ниво от 434,24 пункта, като от началото на седмицата е на минус 0,6%. Сделките с дружества от индекса съставляваха 91% от оборота на пазара на акции.

Ценово претегленият индекс BG40 се повиши с 1,5% до 129,81 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 1,6% до 350,71 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, нарасна с 1,7% до 50,34 пункта.

В днешната европейска сесия германският DAX напредва с 0,5%, докато британският FTSE 100 отстъпва с толкова. Щатските индекси се понижиха във вчерашната сесия с малко над процент.

Днес японските акции възстановиха част от вчерашните рекордни загуби. Индексът Nikkei 225 се повиши с 5,7% - първи ръст от пет сесии. Вчера той потъна с 10,6% в най-слабата си сесия от 2008 насам, а в понеделник загуби 6,2%.

"Оптимизмът, който завладя щатските борси в края на вчерашната им сесия и ограничи загубите до малко над 1%, както и днешният ръст от 5,7% на водещия японски индекс, повлияха положително на БФБ“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"И у нас падналите цени вчера (не само заради събитията в Япония, но и като цяло поради опасенията за глобалната икономика) привлякоха купувачи – в началото на сесията индивидуалните играчи, а по-късно – и институционалните.

В следващите няколко седмици пазарът ни ще се влияе изцяло от тенденциите на чуждите борси. На пазара има доста „горещи“ пари, привлечени от ръстовете от началото на годината. Нормално е те да реагират на новините от външните пазари, усилвайки корелацията ни с тях", коментира той.

"Българските акции като цяло вече не са подценени с оглед на текущите корпоративни резултати, но несигурността около бъдещите води до голям дисконт, заради ниската ликвидност на БФБ (все още не са влезли достатъчно пари) и цялостното доверие към компаниите – инвеститорите, които натрупаха доста опит, се ръководят от фундамента, а не от отделни добри резултати.

Отчетите на компаниите за първото тримесечие едва ли ще намалят тези рискове. Това, което по-скоро може да раздвижи пазара, е подобряването на инвестиционния климат в световен мащаб", добави анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 6,880 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 4,169 млн. лв., търговията с облигации бе на стойност 2,685 млн. лв. (благодарение основно на Хелт енд уелнес АДСИЦ), а тази с компенсаторни инструменти бе за 26 хил. лв.

Повече от половината от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с обикновените акции на Химимпорт на стойност 2,157 млн. лв. Големите пакети минаха на 3,42 лв. за акция, а търговията приключи на ниво от 3,43 лв. (+5,7%).

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Монбат (-0,3%) - 670 хил. лв., ПИБ (+3%) – 549 хил. лв., Софарма (+3,3%) - 145 хил. лв. и ЦКБ (+4,7%) – 112 хил. лв. При още 20 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 61 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 36/16, а при 9 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Петрол (+21%), а с най-голям спад са книжата на Свилоза (-15%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 12.09.22 г.
fallback