fallback

Фонд имоти АДСИЦ поскъпна с 14%, а Мостстрой се срина с 30% на БФБ

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата бе 32/27, като при 9 от тях не бе отчетена промяна

15:54 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, прибави 0,5% в днешната сесия до ниво от 444,09 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха 53% от оборота на пазара на акции.

Ценово претегленият индекс BG40 завърши без изменение на ниво от 131,24 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,4% до 358,53 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,1% до 50,44 пункта.

„Безспорен акцент в днешната търговия бяха книжата на Фонд имоти АДСИЦ. Повлияна от новината за евентуална продажба на техен имот за 9 млн. евро, търговията с акциите на дружеството стартира сесията с около 40% нарастване на цената и зарадва приятно продалите спекуланти", коментира за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

"Имайки предвид обаче, че евентуалните инвеститорски очаквания за дивидент, ако се осъществи тази сделка, биха намерили материализация чак след юни 2012, не считам, че такова повишение може да бъде трайно. Съвсем естествено пазарът затвори на по-адекватни ценови нива (+14%)", добави тя.

"Първата поискана несъстоятелност от публично дружество в историята на БФБ веднага се отрази в цената на Мостстрой. Сагата с него намери решение на ниво Софийски апелативен съд. Новината за взетото решение да се стартира производството по несъстоятелност на компанията доведе до спад на акциите и от близо 30% за деня. Спорният момент с този фалит все още оставя много въпроси, а липсващите отговори продължават да са дебела сянка над БФБ и подобни мажоритарни собственици", посочи фонд мениджърът.

„Иначе сесията премина без особени изненади. Като цяло обаче относително занижените обороти, съчетани с лекия спад на борсовите индикатори от последните седмици, красноречиво затвърждават мненията за консолидация на пазара около текущите нива“, завърши тя.

Борсата днес отчете оборот от 3,546 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 3,536 млн. лв., търговията с права бе за 8 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 2 хил. лв.

С най-голям оборот бяха М+С хидравлик (0%) – 764 хил. лв. и Химимпорт (+1,3%) - 723 хил. лв. При други 7 емисии оборотът бе между 100 и 400 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 68 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 32/27, а при 9 от тях не бе отчетена промяна.

Големият печеливш в днешната търговия бе Фонд имоти АДСИЦ, чиито акции поскъпнаха с 14,3% при оборот от 250 хил. лв. С АДСИЦ-а се сключиха цели 249 сделки – повече от една трета от всички на пазара на акции.

От останалите дружества с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са книжата на Доверие Обединен Холдинг (+4,2%) и Холдинг Пътища (+3,4%), а с най-голям спад, след Мостстрой (-30%), са привилегированите акции на Енемона (-5,3%).

Вчера пътният холдинг обяви над 2 млн. лв. консолидирана печалба за миналата година.

Днес се изтъргуваха 4,8% от правата от увеличението на капитала на ИХ България, при средна цена от 0,3 ст. за брой. От началото на търговията са прехвърлени общо 9% от правата.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 19.08.22 г.
fallback