fallback

Акциите на БФБ отстъпиха във втора поредна седмица

Някои добри консолидирани отчети спомогнаха за неутрализиране на негативните настроения от външните пазари в днешната сесия

15:23 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият борсов индекс – SOFIX, отстъпи (с 0,4%) във втора поредна седмица, макар и кратка, след като в днешната търговия се понижи с 0,7%. В предходната седмица индексът загуби 2%, но от началото на годината обаче е нараснал с 22%.

SOFIX сложи в малкия си джоб останалите водещи индекси от Централна и Източна Европа през февруари, след като се оказа единствения с двуцифрен ръст за месеца (+13%). Индексът е лидер в региона и по доходност за първите два месеца на годината (+24%).

За седмицата ценово претегленият индекс BG40 загуби 1% (+0,4% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,6% (-0,2% днес), а индексът на дружествата инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, нарасна с 2,3% (+1% днес). От началото на годината измененията на индексите са както следва: BG40 (+15%), BGTR30 (+18%) и BGREIT (+17%).

“Борсовите играчи днес успяха да удържат на негативните настроения на външните пазари по повод проблема петрол – инфлационни очаквания и даже широкият индекс BG 40 завърши на зелено”, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

“За това донякъде спомогнаха сравнително добрите консолидирани отчети на по-ликвидните компании, при които при подобни настроения по световните пазари цените им реагират по-чувствително. Пример за това днес е отчетът на Централна кооперативна банка", посочи той.

"Всъщност е добре, че днес е последният борсов ден за седмицата в България, тъй като до понеделник проблемът „петрол – инфлационни очаквания” може и да бъде вече преодолян. Западните държави имат достатъчно силни лостове, за да не допуснат “изтриване” на ръстовете на БВП през идните години заради подобни конфликти", коментира анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от 872 хил. лв. на регулиран пазар. Оборотът на пазара на акции бе на стойност 796 хил. лв., търговията с облигации възлезе на 69 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти бе за 5 хил. лв. Сключиха се и сделки за към 2500 лв. с правата от увеличението на ИХ България.

С най-голям оборот бяха ПИБ (+2,3%) – 174 хил. лв., ФНИ България АДСИЦ (+2,4%) – 97 хил. лв. и Софарма – 82 хил. лв. При още само 8 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се сключиха сделки с общо 59 емисии. Съотношението печеливши/губещи бе 22/28, а при 9 позиции не беше отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Унифарм (+6%), а с най-голям спад са книжата на Меком (-11%) и Фонд имоти АДСИЦ (-6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 26.08.22 г.
fallback