fallback

SOFIX е на минус и във втората сесия за седмицата

Нека не подценяваме ситуацията в арабските страни, която е нормално да се отразява в цените на нашите акции, предупреди Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

16:41 | 22.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,7% в днешната сесия до ниво от 447,08 пункта, стопявайки загубата от 2,7% в първия час на търговията. Индексът губи 1% от началото на седмицата.

Широкият индекс BG40 прибави 0,3% до 133,02 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,5% до 360,72 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 1,6% до 48,87 пункта.

„Разликата да коментираш борсовата сесия сега и преди 3 месеца е в това, че индексите са с около 28% по-високо, а броят ни (тези на оптимистите за БФБ) се е увеличил. Това е радостното, защото сентиментът се обърна, а това определено са добри дни, за тези които вярваха в тях“, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„След толкова бурен ръст е нормално да виждаме и нов свеж ресурс и интерес, защото ако допреди няколко месеца много инвеститори бяха безразлични към фундамента и отчетите на компаниите, то сега със сигурност чакат с нетърпение консолидираните отчети, за да почнат отново да пресмятат кое е евтино и кое скъпо“, коментира той.

„Има логика да погледнем наваксващото пробуждане на борсата ни и от гледна точка на търсещата доходност ликвидност. Лихвите по депозитите главоломно падат от края на миналата година, а парите търсят реална доходност, което е нормално да трансферира не малка част от изтичащите влогове в инвестиции“, отбелязва портфолио мениджърът.

„След това изстрелване, което наблюдавахме от началото на годината, няма как да не преминем през консолидационна вълна с вероятно леко връщане на индексите. Нивата на тази консолидация са субективни за всеки, а продължителността й може да се окаже не толкова дълъг период“, посочва Иванов.

„Има мнения, че пазарът ни се движи, без да поглежда случващото се навън. Преди време така се говореше и за реалната икономика и кризата, но... Затова случващото се в арабските страни е нормално да се отразява и на нашата икономика и този риск, опасения и вече реални заплахи да бъдат отразявани в цените на акциите. Нека не подценяваме ситуацията, защото вече говорим за групово ескалирало напрежение на хора с един и същ манталитет, нрави и религия“, добавя той.

Борсата днес отчете оборот от 1,798 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 1,753 млн. лв., търговията с облигации бе за 21 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 24 хил. лв.

Повече от половината от оборота на пазара на акции се дължеше на Монбат (-0,8%) – 480 хил. лв. и Албена (+0,1%) – 419 хил. лв. Следват ЦКБ (-1,9%) – 144 хил. лв., Трейс Груп Холд (-0,5%) – 96 хил. лв. и ПИБ (-2%) – 87 хил. лв.

Големият пакет при Монбат на стойност 467 хил. лв. премина на цена от 7,29 лв. за акция, докато търговията приключи с 10 ст. по-нагоре. При Албена пакет на стойност 357 хил. лв. бе прехвърлен при 59,03 лв. за акция, а последната цена бе 60 лв. за брой.

На пазара на акции се търгуваха общо 76 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 24/43, а при 9 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на КТБ (+5%) и Биовет (+4,9%), а с най-голям спад са книжата на Медика (-15%) и Холдинг Пътища (-5,7%).

КТБ вчера обяви 7% ръст на печалбата си през януари на годишна база, но по-вероятната причина за днешното поскъпване е перспективата банката да стане част от водещия борсов индекс SOFIX.

Днес за втора сесия имаше сделки с правата от увеличението на капитала на Инвестор.БГ. Бяха прехвърлени 800 книжа на цена от 0,6 ст. за брой. В първата сделка с тях от 18 февруари цената бе 3,2 ст. за право. Търговията продължава до 1 март, а аукционът за неизползваните права е на 14 март.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 22.08.22 г.
fallback