fallback

Седмицата започна с отсъпления за индексите на БФБ

Тодоров АД поскъпна със 17% след новината, че Огнян Донев е придобил дял от над 5% в дружеството

16:19 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, който се оказа, че от 6 месеца е изчисляван некоректно, отстъпи с 0,3% в първата сесия за седмицата до 450,25 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха 71% от оборота на пазара на акции.

SOFIX е грешно изчислен още на 1 септември 2010, като в него не е трябвало да влиза Зърнени храни България, а е трябвало да остане Холдинг Пътища, показа проучване на Investor.bg.

Грешката е станала, след като на база изчисления на Централен депозитар БФБ-София е ползвала грешна стойност за free-float на Софарма АД.

След публикацията на Investor.bg Комисията за финансов надзор обяви, че стартира тематична проверка по случая в Централен депозитар.

Широкият индекс BG40 се понижи също с 0,3% до 132,66 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,4% до 362,67 пункта, а единствено индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 1,4% до 49,67 пункта.

„Сравнително нисък оборот при ПИБ и Софарма спрямо последните сесии и сравнително висок при Биовет. При ЦКБ и Еврохолд се наблюдаваше раздвижване след публикацията за грешка при изчислението на SOFIX “, заяви за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

"Новината, че Огнян Донев, изпълнителен директор и основен собственик на Софарма АД, е закупил повече от 5% от Тодоров АД, предизвиква раздвижване по позицията – ръст от 16,5% при оборот от близо 30 хил. лв.", отбеляза той.

"Еуфоричното настроение на БФБ продължава и като цяло голяма част от компаниите са все още сравнително евтини, но лекотата, с която инвестиционната общност за кратко време промени настроението си от негативно към позитивно, е донякъде притеснителна. Да не се окаже, че в основата на оживлението е спекулативният капитал, който се появи и през първата половина на 2009, само за да изчезне по-късно през годината", коментира Тонев.

"Доказателство, че ръстът на борсата е устойчив, ще имаме, когато при първата по-сериозна корекция (10-15% например) този капитал остане. Двуцифрени ръстове за индексите в края на годината също ще помогнат за задържането му, а вероятно ще привлекат и нов капитал", посочи инвестиционният консултант.

Борсата днес отчете оборот от 7,994 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 7,798 млн. лв., търговията с облигации бе на стойност 144 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 52 хил. лв.

Търговията бе доминирана от Химимпорт, с чиито обикновени акции се сключиха сделки за 5,026 млн. лв. Пакет от 0,9% от капитала на дружеството на стойност 4,924 млн. лв. премина на цена 3,62 лв. за акция, а търговията приключи на ниво от 3,5 лв. за брой (-1,4%).

Голям оборот бе отчетен и при Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ – 1,685 млн. лв. Прехвърлени бяха 6,7% от акциите на АДСИЦ-а, всичките на цена от 0,9 лв. за брой (+7,1%)

По оборот следват обичайните за последните сесии ликвидни позиции: ЦКБ (-1,4%) – 145 хил. лв., ФНИ България АДСИЦ (-1,4%) – 130 хил. лв., ПИБ (+0,3%) – 103 хил. лв. и КТБ (+3,1%) – 93 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 72 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 26/38, а при 8 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Тодоров АД (+16,5%), ФЗЗ Мел инвест АДСИЦ (+7,1%) и Софарма Трейдинг (+5,4%), а с най-голям спад са книжата на Синергон Холдинг (-3,7%) и Трейс Груп Холд (-3,2%).

От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, най-много поскъпна ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (+6,7%), а най-силно поевтиняха Мостстрой (-5,5%) и Албена Инвест Холдинг (-3,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 06.09.22 г.
fallback