fallback

SOFIX премина 450 пункта след близо 25% ръст от началото на 2011

Има обаче фактори, които работят срещу надуването на борсовия балон, коментира за Investor.bg Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

16:04 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,8% в днешната сесия до 451,56 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха половината от оборота на пазара на акции.

Това е седмо поредно повишениe за SOFIX и 16-то в последните 19 сесии. Индексът расте с 5,3% от началото на седмицата, с 13,4% от началото на месеца и с 24,6% от началото на годината.

Широкият индекс BG40 отстъпи с 0,1% до 134,45 пункта, равнопретегленият BGTR30 и индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, са на практика без промяна на нива от съответно 365,75 и 48,65 пункта.

„Общо взето позитивна сесия с добри обеми при най-ликвидните позиции като Химимпорт, ЦКБ и ПИБ. Интересът към тях продължава въпреки големите ръстове, като засега няма сигнали за отдръпване от големите акции“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

„При някои по-малки дружества, сред които Трейс Груп, Елхим Искра и Юрий Гагарин АД, се наблюдава все по-отчетливо извличане на печалби, като може би ще видим това и при други", отбеляза той.

„Не очаквам пазарът да продължи стремглаво нагоре. Малко са вече компаниите с атрактивни коефициенти за оценка. От фундаментална гледна точка те не са силно подценени и това рано или късно ще се усети", коментира Цачев.

"Няма я още голямата масовост на пазара, характерна за предишния бум. Много акции се държат от професионални инвеститори, които биха продавали, ако видят надценени книжа. Това са фактори, които работят срещу надуването на борсовия балон“, посочи анализаторът.

Борсата днес отчете оборот от близо 2,14 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 2,133 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за 6 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Химимпорт: обикновени (+0,8%) – 230 хил. лв. и привилегировани (-2%) – 220 хил. лв., ПИБ (+1,3%) – 225 хил. лв., и ЦКБ (+4%) – 198 хил. лв. При още 4 емисии търговията надхвърли 100 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 83 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 43/32, а при 8 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЕМКА (+6,6%) и Албена (+5,7%), а с най-голям спад са книжата на Еуротерра България (-8,5%).

Компенсаторните записи и поименните компенсационни бонове са без изменение на нива от съответно 25 и 29 ст. за 1 лв. номинал.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
fallback