fallback

Акция на седмицата – Фазерлес

Дружеството поскъпна с 18% през изминалата седмица, като ръстът от началото на годината е 64%, a за последните три месеца - 80%

09:40 | 12.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Книжата на Фазерлес АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Силистренското дружество оглави по седмичен ръст (+17,7%) компаниите с оборот над 5 хил. лв. на борсата, като изключим Костенец-ХХИ АД, което обаче е доста неликвидно – търгувало се е само в три сесии от началото на месеца и общо осем от началото на годината.

През седмицата в 33 сделки на БФБ бяха прехвърлени 649 акции на Фазерлес на стойност близо 32 хил. лв., при средна цена от 48,56 за брой. Търговията приключи на ниво от 54 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 27,8 млн. лв.

Книжата на производителя на фазер и опаковки от масивна дървесина и фазер поскъпват с 64% от началото на годината и с 80% за последните три месеца.

Фазерлес приключи 2010 г. с нетна печалба от 121 хил. лв., която намалява с 55% спрямо предходната година. Нетните приходи от продажби се увеличават с 9,9% до 16 млн. лв.

Ръстът на продажбите през последното тримесечие на миналата година е 35% на годишна база до 4,7 млн. лв., а печалбата е 97 хил. лв., при загуба от 105 хил. лв. година по-рано.

2010 г. беше една от най-трудните за Фазерлес, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Кризата която се разрази при нас още през четвъртото тримесечие на 2008 г., доведе до непрекъснато намаляване на продажбите до третото тримесечие на 2009 г. От последното тримесечие на 2009 г. до третото тримесечие на 2010 г. имахме плавно повишаване на обема на продажбите, се казва в доклада за дейността.

В края на третото тримесечие и през последото тримесечие на 2010 г. продажбите се увеличиха значително, за да стигнем края на 2010 г., когато капацитетът на работещата линия не ни достигаше, за да изпълним всички заявки на клиентите, заявяват от Фазерлес.

"Ръстът на продажбите ни дава възможност да планираме възстановяване работата на втората технологична линия. Във връзка с това, в началото на 2011 г. започва реконструкцията на линията, която беше планирана за 2009 г., но поради кризата бе стопирана. Започва изпълнение на нова сериозна инвестиционна програма", посочват от дружеството.

"За нас особено важен е фактът, че ние вече говорим за изход от кризата. Фазерлес излиза от кризата без да е засегната финансовата му стабилност и със значително повишена ефективност на разходите", изтъкват от компанията.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.  

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 11.09.22 г.
fallback