fallback

АИКБ и АДВИБ са против спирането на търговията при неплащане на такси

БФБ-София заплаши 65 емисии, че ще спре търговията с тях, ако дължимите такси не бъдат платени

17:05 | 02.02.11 г.

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България са против предложените промени в Правилника на Българска фондова борса – София АД, които дават право на БФБ-София да спре търговията с емисии, за които не е платена таксата за поддържане на емисията, се казва в съобщение на двете асоциации.

Становището е изпратено до БФБ-София и КФН. Необосновано е със спиране на търговията да се улеснят възможностите на борсата да събира търговските си вземания, считат от асоциациите. Неплащането на такси към БФБ – София АД трябва да отпадне като причина за спиране от търговия на емисии ценни книжа или като причина за възпрепятстване дейността на други участници на пазара, напр. маркетмейкъри. Прилагането на подобна практика нарушава правата на трети добросъвестни лица, участници на пазара на ценни книжа, се казва в становището.

Според тях е нарушен чл. 1 ал. 2 от ЗППЦК, а именно „осигуряване защита на инвеститорите в ценни книжа, включително чрез създаване на условия за повишаване на тяхната информираност за капиталовия пазар”, както и чл. 11 от ЗКФН, който заявява „защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица”.

Когато БФБ-София спре търговията с дадено дружество поради неплащане на таксите му, сделки може да се сключват на извънрегулиран пазар, който обаче не дава публична, концентрирана и ясна информация за офертите купува и продава, а данните за сделките са разхвърляни по сайтовете на инвестиционните посредници.

През декември 2010 г. БФБ-София заплаши 65 емисии, че ще спре търговията с тях, ако дължимите такси не бъдат платени.

От АИКБ и АДВИБ предлагат да отпадне изискването в правилника на БФБ емитентите да й пращат отчети, тъй като смисълът на въведеното през 2007-2008 европейско законодателство е точно такъв: емитентите да ползват медии (например Бюлетин Investor.bg), където отчетите да са еднакво достъпни за всеки участник на пазара.

"Ако задължението да пращаме отчети към БФБ-София остане, то искаме БФБ да публикува на сайта си цялата информация, която им е станала достъпна”, заявяват асоциациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
fallback