fallback

Петрол АД отчете 122% ръст на неконсолидираната си печалба през 2010

Приходите от продажби се повишават с около 5%, както през последното тримесечие, така и през цялата минала година

17:15 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби на Петрол АД за 2010 се повишават с 5,2% до 514,3 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната печалба на компанията през миналата година нараства със 122% до 15,7 млн. лв.

През последното тримесечие на 2010 продажбите на дружеството нарастват с 4,8% на годишна база до 128 млн. лв. и е отчетена печалба от 2,6 млн. лв., при загуба от 3,7 млн. година по-рано.

В трудната за бизнеса 2010 г. Петрол АД отбеляза добра година по отношение на обемите продажби на горива и стоки, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Основната дейност на компанията (продажби на горива на дребно от бензиностанции) има спад с около 9,7% в продаваните обеми в литри, а е налице ръст от 1% при продажбите на стоки.

Причината е в спада на продажбите на корпоративни клиенти, които се влияят главно от общата икономическа ситуация в страната и приетите от дружеството по-стриктни процедури за кредитен контрол, се посочва в доклада за дейността.

Въпреки намалените продажби като обеми печалбата на един литър гориво се увеличава през 2010, което се дължи на нормализирането на пазарното поведение на основния производител на горива в България и стабилизирането на цените на горивата на международните пазари, се казва в доклада.

Печалбата на един литър гориво през 2010 расте, като достига 0,22 лева/литър без ДДС. Като цяло за годината този показател е в рамките на 0,195 лева/литър.

Дружеството отбелязва липсата на активна инвестиционна програма през 2010 при основните играчи на пазара на горива, която води до запазване на пазарните дялове. Наблюдава се допълнително свиване на дела на независимите бензиностанции до под 14%.

През последните няколко години българският пазар на автомобилни горива претърпя промяна, свързана с преминаване от потребление на различните видове бензини към потребление на дизелово гориво и пропан-бутан, се казва още там.

Консумацията на дизелово гориво нараства, като към края на годината представлява повече от 50% от цялото потребление на горива в страната.

Очакванията на ръководството на групата са през следващите години да се засили конкуренцията основно между големите играчи на пазарите на дребно и едро, като постепенно част от по-дребните независими търговци ще излязат от бизнеса с горива.

Промените в законодателството по отношение на акцизите върху горивата, както и повишаването на цената на петрола на международните пазари, ще продължат да оказват силно влияние върху крайните цени на горивата и през следващите години, което обаче ще е свързано с намаляване на брутния търговски марж.

И през 2011 година инвестиционната програма на групата ще бъде насочена основно към превръщането на търговските обекти на Петрол АД в съвременни места за комплексно обслужване на клиентите. Дружеството планира ръст на продажбите на горива през настоящата година в размер на 2,5%.

Акциите на Петрол АД се понижиха с 6,3% в днешната сесия на БФБ до ниво от 4,50 лв. за брой, което представлява спад от 43% от началото на годината и понижение от 8% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 491,6 млн. лв.

Свързани компании:

Петрол АД - облигации(4PGA)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
fallback