fallback

10% ръст за SOFIX през януари

Пазарът възвърна пулса си с началото на новата година, независимо от корекцията в последната сесия за месеца

16:34 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, приключи първия месец на годината с печалба от 9,9%, въпреки че днес се понижи с 1,3% до 398,15 пункта.

През януари широкият BG40 се повиши със 7% (-2% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 нарасна с 9% (-2,1% днес), а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, прибави 6,4% (-0,4% днес).

„Голяма част от инвеститорите у нас бяха обявили пазара ни за мъртъв, но сега явно има надпревара кой да го хвали. Да, на пазара ни има добри компании, които са на атрактивни цени, с добър мениджмънт и отношение към миноритарния инвеститор. Годината обаче няма да е еднаква за всички компании", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Нека не очакваме чудеса от всички емитенти, защото пазарът не прощава всички грешки. БФБ е млад пазар, а нравът на мажоритарните акционери е понятен на почти всички по-стари играчи на пазара. С оглед на това мъдростта за вълка и козината му е в пълна сила в момента, а това проличава и в някои от излизащите в момента отчети", добави той.

"Трябва да бъде отбелязано като положително, че пазарът реагира - спада при световен проблем и отразява индивидуално корпоративните новини на емитентите, т.е. “мъртвецът се събуди” и има пулс. Годината вероятно ще бъде изпълнена с новини за частични или пълни М&А сделки, раздържавявания и преструктурирания на активи, а това ще даде положителен тонус на пазара, а и мисля, че песимистите започват да сменят настроението си“, констатира портфолио мениджърът.

Борсата днес отчете оборот от 1,18 млн. лв. на регулиран пазар, като на пазара на акции той възлезе на 1,1 млн. лв., а търговията с компенсаторни инструменти бе за близо 80 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Софарма (0%) – 258 хил. лв., ПИБ (0%) – 187 хил. лв., Биовет (-13%) – 119 хил. лв. и ЦКБ (-0,6%) – 92 хил. лв. При други 14 емисии търговията бе между 10 и 63 хил. лв.

ПИБ и ЦКБ регистрираха съответно спад от 4% и ръст от 4% във финансовите си резултати за миналата година.

На пазара на акции се търгуваха общо 79 емисии. Съотношението печеливши/губещи позиции е 17/50, а при 12 от тях не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Синергон (+0,8%), а с най-голям спад, като изключим ЕМПИ АД, са книжата на Биовет (-13%), София-БТ (-12%), Неохим (-7,6%) и Холдинг Пътища (-6,2%).

Днес Биовет обяви 10% ръст на печалбата си за 2010, но за последното тримесечие загубата е 2 млн. Също днес Холдинг Пътища отчете 1,1 млн. лв. неконсолидирана печалба за 2010.

В петък София - БТ оповести 9,7 млн. лв. печалба за миналата година след удвояване на износа.

При по-нисък оборот Мостстрой загуби 10,2%, като днес стана ясно, че дружеството, което дължи заплати за повече от три месеца, ще бъде дадено на прокурор, заедно с още 11 фирми, от Главна инспекция по труда.

Не се сключиха сделки с ОЦК, което отчете петкратно намаление на печалбата за миналата година до 1,1 млн. лв.

Днес е последният ден от отчетния сезон на БФБ, в който публичните дружества публикуват неконсолидираните си резултати за 2010.

В днешната сесия бяха прехвърлени 24,2% от производителя на електроматериали и пластмасови изделия ЕМПИ при средна цена от 7,2 лв. за брой – спад от 56% спрямо последната сделка от миналия четвъртък с една акция.

В края на миналата година през борсата преминаха 34% от капитала на дружеството на цена от 2,5 лв. за акция.

Компенсаторните записи поскъпнаха с 12% до 28 ст. за 1 лв. номинал, поименните компенсационни бонове се повишиха със 7,7% също до 28 ст., а жилищните компенсаторни записи са без промяна на ниво от 25 ст.

*Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
fallback