fallback

Дъщерно на Софарма купи дял в беларуски фармацевтичен дистрибутор

Дъщерното Бриз ООД Латвия е в напреднала фаза на навлизане на скандинавския пазар

16:08 | 27.01.11 г.

Бриз ООД Латвия е сключило договор за придобиване на беларуската верига аптеки ЗАО Интерфарм, като към 27 януари 2011 година е приключен първият етап от процедурата за придобиване на 44%, съобщи Софарма АД чрез Бюлетин Investor.bg.

Софарма АД е най-големият акционер в Бриз ООД.

ЗАО Интерфарм е на осмо място по продажби в сектора търговия на дребно с фармацевтични продукти и разполага с 19 аптеки на територията на Беларус. Във веригата работят 87 служители, а оборотът й възлиза на около 3,7 млн. евро за 2010 г.

През 2009 година Софарма придоби над 51% от Бриз ООД, а от Софарма вече отчитат резултати от синергията между двете компании. За цялата 2010 г. Бриз ООД отчете 9,5% ръст на продажбите на годишна база.

Бриз ООД е успял да се изкачи с 2 стъпки до 8 място сред дистрибуторите в Латвия през 2010 г. Дружеството има 14% пазарен дял от общата търговия на едро с лекарствени средства в Латвия.

През изминалата година Бриз ООД получи и потвърждение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) за регистрацията в европейската система за фармацевтичен надзор, което позволи на дружеството да сключи договори, приети от Агенциите по лекарствата на балтийските страни за сервизното обслужване на много европейски фирми, съобщават от Софарма.

Бриз ООД е започнал работа и по редица проекти за разширяване на своята дейност, като най-значимият от тях – навлизането на скандинавските пазари - е в напреднала фаза и резултати от тази дейност може да се очакват още през 2011 г.

Бриз ООД работи усилено и по темата за вертикална интеграция и участие в пазара с лекарствени средства на дребно, като през 2010 г. осъществи редица преговори за закупуването на вериги от аптеки. Финализирането на някои от тях се очаква през първата половина на 2011 г.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 10.09.22 г.
fallback