fallback

Широкият борсов индекс BG40 с най-голям дневен ръст от 4,5 месеца

Можем да очакваме запазване на активността и положителния тренд на БФБ до края на годината, смята Олга Йорданова от Ултима Капитал Мениджмънт

16:27 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се покачи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 363,03 пункта. Сделките с дружества от индекса съставляваха 23% от оборота на пазара на акции.

Широкият BG40 нарасна с 2,4% (най-силен дневен ръст от 4 август) до 114,91 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 1,3% (най-голям ръст от 1 ноември) до 301,47 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,2% до 42,53 пункта.

„Традиционният новогодишен маратон на БФБ продължи да набира инерция и през днешния ден, като отново изстреля и четирите индекса на зелена територия“, заяви за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„В контекста на казаното най-вероятният сценарий, който можем да очакваме на БФБ до края на календарната година, е свързан със запазване на активността и положителния тренд по ликвидните позиции. Не изключвам, с цел преоценки, засилване на активността и по емисии, стоящи извън фокуса на обичайната търговия, но присъстващи в портфейлите на институционалните инвеститори“, коментира тя.

„От началото на тази седмица традиционните годишни пакетни прехвърляния чрез договорени сделки затихнаха, което е причината за намаляване на оборотите на БФБ до обичайните им нива. Вероятно е затишието да е временно и да станем свидетели на по обемни сделки в последните борсови сесии“, добави Йорданова.

„На фона на новогодишната еуфория пазарът сякаш подминава и новината за промяна на тарифата на Българска фондова борса, която едва ли може да се приеме като позитивна за участниците в търговията. Доколко тази промяна ще натрупа положителен ефект в баланса на пазарния оператор (в което искрено се съмнявам) - времето ще покаже“, завърши фонд мениджърът.

Борсата днес отчете оборот от 874 хил. лв., като търговията на пазара на акции възлезе на 575 хил. лв., сделките с облигации бяха на стойност 287 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 12 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бе Агро Финанс АДСИЦ. Сключиха се сделки за 169 хил. лв., всичките на цена 0,97 лв. за брой, което е понижение от 2% спрямо последната сделка от петък.

Вчера Корпоративна търговска банка АД съобщи, че е придобила 27,4% от Агро финанс АДСИЦ.

По оборот следват Трейс Груп Холд (+3,1%) – 48 хил. лв. и Стара планина Холд (+4,8%) – 39 хил. лв. При други 12 емисии търговията бе между 10 и 22 хил. лв.

От Трейс Груп днес обявиха, че дъщерни дружества на холдинга са сключили нови договори.

Стара планина Холд оповести вчера консолидираните си приходи от продажби през ноември, които ускоряват ръста си до 47% на годишна база. В интервю за Investor.bg от холдинга прогнозираха 10-15% ръст на продажбите през 2011.

На пазара на акции се търгуваха общо 68 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 40/19, като при 9 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Мостстрой (+13,1%) и Свилоза (+8,8%), а с най-голям спад са книжата на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ (-6,6%).

Днес стана ясно, че Софийски градски съд е отказал да обяви Мостстрой в несъстоятелност. На 6 октомври бяха депозирани молби за откриване на производство по несъстоятелност на Мостстрой и неговите дъщерни дружества Мостстрой-Пловдив АД, Мостстрой-София АД и Мостстрой-Велико Търново АД, като за последното такова производство бе открито преди около месец.

Вчера Свилоза разкри, че очаква 19 млн. лв. печалба за 2010 при прогнозирани в края на ноември 22-23 млн. лв.

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30, най-много, освен Мостстрой, поскъпнаха Индустриален Капитал Холдинг (+8,1%), КРЗ Одесос (+8,1%) и Алкомет (+6,5%), а най-силно поевтиняха Петрол (-2,5%), БАКБ (-1,5%) и Еврохолд (-1,2%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
fallback