fallback

Пакетни сделки доминираха сесията на БФБ

На борсата бяха прехвърлени 24,5% от капитала на Агро Финанс АДСИЦ и 31,3% от този на Улпина АДСИЦ

15:02 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,5% в днешната сесия до ниво от 360,12 пункта, като от началото на седмицата прибавя 0,1%. Сделките с дружества от индекса съставляваха 4% от оборота на пазара на акции.

Широкият BG40 отстъпи с 0,3% до 112,01 пункта, равнопретегленият BGTR30 е на практика без промяна на ниво от 296,17 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 1% до 42,57 пункта.

„Изключително скучна сесия днес за разлика от последните няколко дни. Извън договорените пакетни сделки при Агро Финанс, Улпина, Химимпорт и Костенец-ХХИ оборотът беше нищожен (около 180 хил. лв. на пазара на акции)“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Рязко намаля активността при актуалните напоследък позиции като Бенчмарк фонд имоти, чиито акции днес бяха разпродавани активно, но купувачите от последните дни сякаш се изпариха. Неизвестността за бъдещето на фонда и неубедителните коментари на мениджмънта по отношение на перспективите пред компанията правят позицията доста рискова, а търговията волатилна“, коментира той.

„Разбира се, и днес продължи подготовката за максимално добро приключване на годината от страна на някои институционални инвеститори. Това си пролича най-добре при позиции като Топливо, Алкомет, Евроинс и други. Пазарът на компенсаторни инструменти започна да изпуска пара, след като стана очевидно, че борсовата приватизация през поредния ЦПТ няма да изразходва сериозни номинали", добави Малчев.

„Все пак смятам, че днешната сесия е по-скоро изключение и през следващите дни до края на годината ще наблюдаваме по-интересна търговия“, завърши анализаторът.

Борсата отчете оборот от 9,866 млн. лв., като търговията на пазара на акции възлезе на 9,799 млн. лв., сделките с облигации бяха за 17 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 50 хил. лв.

Над 80% от оборота на пазара на акции се дължеше на Агро Финанс АДСИЦ. Сключиха се сделки за 8,1 млн. лв., в които бяха прехвърлени 24,5% от капитала на компанията.

Търговията приключи на ниво от 1 лв. за акция, което представлява повишение от 2% за последната година. Пазарната капитализация на дружеството е в размер на 32,2 млн. лв.

За повече от милион бе и търговията с Улпина АДСИЦ. В три сделки на стойност 1,027 млн. лв. бяха прехвърлени 31,3% от акциите на АДСИЦ-а на цена от 5,05 лв. за брой.

От останалите дружества на борсата с най-голям оборот бяха Химимпорт (-0,5%) – 306 хил. лв. и Костенец-ХХИ (+14,3) – 187 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 70 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 27/24, като при 10 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Плевен-Булгартабак (+44%), а с най-голям спад са книжата на Свилоза (-4,8%).

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30, най-много поскъпна Алкомет (+3,9%), а най-силно поевтиня Юрий Гагарин АД (-5,6%).

Компенсаторните записи отстъпиха с 1,8% в днешната сесия до 16,3 ст. за 1 лв. номинал, а поименните компенсационни бонове се понижиха с 4% до ниво от 19 ст.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback