fallback

КФН се отказа от проекта си за вдигане на таксите

Най-драстичното увеличение, или 15 пъти, се предвиждаше за договорните фондове, които и без това са силно ударени от кризата

09:50 | 02.12.10 г.

Комисията за финансов надзор с писмо до Министерски съвет оттегли внесения проект за изменение на Тарифа за таксите, събирани от надзорната институция, съобщиха от институцията.

Това е станало в резултат на постигнатата договореност от 15 ноември 2010 г. между КФН и представителите на всички съсловни и браншови организации от небанковия финансов сектор за постигане на взаимоприемливо решение във връзка с предложението за промяната на тарифата за таксите, събирани от комисията.

Следващата седмица предстои свикване на Консултативния съвет към Председателя на КФН с цел продължаване на дискусиите и изготвяне на ново предложение за Тарифа за таксите, което да бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет.

На 25 ноември 2010 г. министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че "идеята на Комисията за финансов надзор да се увеличат 3-4 пъти таксите на участниците в капиталовия пазар е под рубриката „Странни идеи по наше време” и гарантира, че тя "няма да види бял свят".

Тогава Дянков обяви, че вече е изпратил официално писмо до шефа на финансовите надзорници Стоян Мавродиев "да си напише вярно домашното".

Най-драстичното увеличение на таксите си КФН планираше за договорните фондове или от досегашните 300 лв. до 4 400 лв. на година, което прави 14,7 пъти.

Преди години при създаването на възможността за съществуване на договорни фондове, основното им предимство, прокламирано от КФН бяха ниските административни такси, включително липсата на Съвет на директорите, необходимост от годишно общо събрание на акционерите и т.н. В резултат всички фондове се регистрираха като договорни фондове, въпреки че първите създадени фондове въобще бяха инвестиционни дружества. След създаването на възможността за договорни фондове, не бе лицензирано нито едно инвестиционно дружество поради липса на интерес.

Предложенията за таксите към КФН включваха за публично дружество налогът да скочи от 300 на 800 лв., а за инвестиционен посредник - от 2 150 лв. сега до 10 800 лв., ако посредникът е банка. Най-голяма годишна такса за обслужване трябваше да дължат общозастрахователните дружества - 80 хил. лв. спрямо 40 хил. лв. сега, показва проектът. Петорно - от 1000 лв. на 5 хил. лв., се предлагаше да се вдигнат таксите за застрахователните брокери, които пък пострадаха от рязкото намаление на комисионите им по задължителната застраховка Гражданска отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 24.08.22 г.
fallback