fallback

БФБ отчете най-ниския оборот с акции от два месеца насам

Едва ли някога повече ще станем свидетели на сегашните ниски нива на борсата, смята Александър Пеев от УД Съгласие Асет Мениджмънт

15:45 | 17.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Оборотът на пазара на акции на БФБ днес възлезе на 323 хил. лв., което е най-ниският от два месеца насам.

Като цяло борсата отчете оборот от 2,501 млн. лв., главно заради търговията с облигации на стойност 2,144 млн. лв., благодарение основно на Авто Юнион Груп и Източна газова компания. Сделките с компенсаторни инструменти бяха за 34 хил. лв.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,5% в днешната сесия (и от началото на седмицата) до ниво от 346,20 пункта.

Широкият BG40 загуби 1,1% до 109,76 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,1% до 279,82 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, спадна с 0,4% до 39,10 пункта.

„Днес на БФБ–София отново имаше изключително слаба търговия по отношение на обема сделки. Пазарните цени на акциите в основните индекси остават изключително ниски и бягат в пъти от справедливите си стойности, като в тях са въплътени излишни рискове и притеснения на борсовите играчи”, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

“На БФБ големите компании са стабилни по отношение на преминаващата вече икономическа криза. Тези, които по–скоро ще срещнат трудности през идните месеци, са предприемачите в малките и средни предприятия и обикновеният гражданин. Данните за лизинговата индустрия и кредитите, публикувани тази седмица, свидетелстват за това.

От анализаторска гледна точка и ако допуснем, че капиталовият ни пазар е ефективен, то няма как да не съм оптимист относно рязък положителен тренд на БФБ, но реалността показва, че съществуват излишни други пречки, които при останалите европейски и по–скоро регионални пазари не съществуват. Продължавам да твърдя, че подобни ниски цени се случват на 80 години веднъж и всеки, който днес гледа тези ценови нива, няма да има възможността да ги види през собствените си очи повече.

От тази гледна точка инвестиционната култура на обикновения български гражданин е доста бедна, за разлика от всички граждани в западните икономики, за които даден минимален процент от доходите се инвестира в акции и то, въпреки че при тях има данък върху капиталовата печалба. В крайна сметка към днешна дата европейските индекси са около върховете си, а ние сме сред първенците по спад в цял свят, а икономическото положение не е чак толкова зле, колкото се представя в публичното пространство”, коментира той.

С най-голям оборот на пазара на акции днес бяха Софарма имоти АДСИЦ (+1,3%) – 84 хил. лв., Биовет (+0,6%) – 43 хил. лв. и Софарма (+5,9%) - 39 хил. лв. При още само 5 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 58 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 22/24, като при 12 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Инвестор.БГ (4,2%) и Първа Инвестиционна Банка (+4,2%), а с най-голям спад са книжата на Биовет (-1,2%) и Зърнени Храни България (-0,9%).

Вчера Инвестор.БГ обяви рекордни приходи през октомври, както и планове за увеличение на капитала.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 40% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 11.09.22 г.
fallback