fallback

Адванс Екуити Холдинг продаде вятърна електроцентрала срещу 1,37 млн. лв.

Постъпленията от продажбата са 1,5 пъти по-големи от размера на вложените собствени средства

13:25 | 17.11.10 г. 2

Адванс Екуити Холдинг АД, чрез дъщерното си дружество Енерджи Инвест ЕАД, е сключил договор за продажба на вятърния си парк с 2,4 MW инсталирана мощност край с. Видно, общ. Каварна, съобщи дружеството.

Това е първата продажба на инвестиция за Адванс Екуити Холдинг АД и бележи началото на етапа от живота на компанията, в който ще се търси реализация на направените до момента вложения в капитала на дружествата от нейната група, съобщават от дружеството, чиито акции се търгуват на БФБ-София.

Купувач на вятърния парк е Екопарк 2010 ЕООД. Сделката ще бъде реализирана чрез отделяне на активите на вятърната електроцентрала в ново, дъщерно на Енерджи Инвест ЕАД дружество и последваща продажба на 100% от капитала на това дружество. Стойността на сделката е 1,37 млн. лв., включващи авансово плащане, с което е погасен предсрочно остатъчния кредит на Енерджи Инвест ЕАД към банката, финансирала изграждането на парка, както и окончателно плащане при прехвърляне на собствеността върху новото дружество – собственик на активите на вятърната електроцентрала.

Очаква се сделката да приключи до края на годината.

Вятърната електроцентрала край с. Видно бе изградена от Енерджи Инвест през 2006 г. и пусната в експлоатация в началото на 2007 г. За изграждането й дружеството получи финансиране по Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, администрирана от Европейската банка за възстановяване и развитие, в рамките на която бе усвоен и грант в размер на 20% от размера на кредита.

"Постъпленията от тази продажба са 1,5 пъти по-големи от размера на вложените собствени средства в  изграждането и поддържането на парка. Доволни сме от постигнатата доходност от тази инвестиция”, заяви Венцеслав Петров, изпълнителен директор на Адванс Екуити Холдинг АД и председател на Съвета на директорите на Енерджи Инвест ЕАД.

„Оставаме фокусирани върху развитието на портфейла си от съществуващи проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници и не планираме нови придобивания”, допълни Петров.

Енерджи Инвест ЕАД притежава проекти за общо 56 MW ветроенергийни мощности, а чрез дъщерното си дружество ИнтерСол АД оперира соларен парк с 1 MWp мощност и проект за разширяването му с нови 3 Mwp.

Другите активи на Адванс Екуити Холдинг АД са Спиди нет (интернет доставчик), СЕП България (мобилни разплащания), Агро Тера Север (арендатор), Енерджи Ефект, Енеси и Проджект Истейт.

За последните 12 месеца акциите на Адванс Екуити Холдинг АД поевтиняват с 13,64% до 0,95 лв. за акция и 34 млн. лв. пазарна капитализация. Акционери с по около 5% от капитала на УПФ Доверие и Интерсевиз Узунови.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 06.09.22 г.
fallback