fallback

Български пощи ЕАД емитира облигации за 15 млн. евро, ще ги листва на борсата

Емисията, която ще бъде регистрирана за вторична търговия на БФБ, цели преструктуриране на финансовите задължения на пощите

16:25 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Български пощи ЕАД възнамерява да преструктурира своите финансови задължения чрез емитиране на петгодишна облигационна емисия в размер на 15 млн. евро, обявиха от ведомството.

На пресконференция днес ръководството на дружеството обяви стратегията за развитие на пощите и преструктуриране на финансовите им задължения, които в момента са 30 млн. лева

Компанията е открила конкурс за избор на финансови институции, които да обслужват преструктурирането.

Облигационният заем няма за цел финансиране на инвестиционна програма, а преструктуриране на задължения с цел преодоляване на ликвидната криза, в която е изпаднало дружеството.

Влошената ликвидност се дължи основно на необезпечената финансова програма и увеличения брой на просрочените вземания, пояснява главният изпълнителен директор на компанията Деян Дънешки.

Конкретните цели, които Български пощи иска да постигне чрез емисията са:

- гратисен период от 24 месеца – разсрочване на задължението за изплащане на главница и облекчаване на текущите разходи за финансиране; - консолидиране на всички средносрочни задължения; - възможност за допълнителни инвестиции в технологии за периода на гратисния период, които ще доведат до допълнителна оптимизация на разходите; - погасяване на просрочени задължения, по които се плащат високи наказателни лихви; - изплащане на просрочени търговски и други задължения, с което ще се постигне подобряване на ликвидността.

Облигационната емисия ще бъде регистрирана за вторична търговия на Българска фондова борса, което ще засили прозрачността на компанията, заявяват от Български пощи.

През първите девет месеца на годината Български пощи отчита нетна загуба от 822 хил. лв., но отбелязва подобрение в редица финансови показатели, посочват от компанията. Печалбата преди лихви данъци и амортизации (EBITDA) за деветмесечието нараства с 37% на годишна база до 8,6 млн. лв.

EBITDA маржът се увеличава на 8% при 5,5% за същия период на 2009, вследствие на намалението в оперативните разходи с над 10 млн. лв. за периода.

Негативно влияние върху финансовия резултат за деветмесечието са оказали високите разходи за амортизации и завишените финансови разходи за лихви, банкови такси и комисиони.

Въпреки негативния резултат за първите девет месеца на 2010, вследствие на предприетите мерки Български пощи очаква в края на годината да реализира печалба в размер на 250 хил. лв. при 5% спад на годишните приходи до около 148 млн. лв.

В края на септември министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков заяви, че Български пощи няма да се приватизира, в отговор на въпрос на своя предшественик Петър Мутафчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
fallback