fallback

Активността на БФБ отново спадна след разпродажбата на портфейла на Landsbanki

Негативите трудно ще заобиколят пазара, ако ние, пазарните участници, не действаме адекватно, смята Благовест Крачев от ИП Карол

15:34 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,8% в днешната сесия до ниво от 345,92 пункта, като намали ръста си от началото на седмицата до 1,4%.

Широкият BG40 отстъпи с 0,2% до 110,85 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 0,5% до 281,51 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, загуби 1% до 39,26 пункта.

„Можем смело да кажем, че след продажбите на портфейла на Landsbanki търговията на БФБ се върна в предишното си състояние на слаба активност. Изключение днес направи търговията с Петрол АД, където акцията отбеляза ръст от 3,3%, но при висока волатилност”, заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

“Като цяло няма съществен негативен или позитивен превес на пазара към момента, но прави впечатление неадекватното пазарно поведение от страна на институциите по отношение на промените в тарифите (КФН и евентуално БФБ). Това, че първо инвеститорите напуснаха пазара, а сега и потенциалните сигнали от компаниите за намерения за листване на други пазари изглежда не смущават никого, за да е приоритетна задача промяна в таксите и то в посока повишение", добави той.

"Заложеното в стратегията за развитие на БФБ през 2008-2010, освен че няма да бъде изпълнено, но и се обръща с отрицателен знак спрямо пазара, а именно една от идеите чужди компании да направят двойно листване на БФБ. Да не говорим за идеите за създаване на нови инструменти и много други”, коментира Крачев.

“Изглежда все пак негативите трудно ще заобиколят пазара ни, ако ние, пазарните участници, не действаме адекватно”, завърши брокерът.

Борсата днес отчете оборот от 2,988 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 2,305 млн. лв. Търговията с облигации бе за 608 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 75 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Велграф Асет Мениджмънт (-0,7%) – 674 хил. лв., Агро Финанс АДСИЦ (0%) – 506 хил. лв., Инвестиционна Компания Галата (-10%) – 424 хил. лв. и Софарма (-0,8%) - 284 хил. лв. При други 9 емисии търговията бе между 10 и 90 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 71 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 18/39, като при 14 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Петрол (+3,3%), а с най-голям спад са книжата на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ (-36%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 15% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 22.08.22 г.
fallback