fallback

Медика преодолява спада в продажбите, ще продава части от заводската си площадка

Приходите от продажби през третото тримесечие се увеличават с 8% на годишна база, а печалбата нараства с 33%

13:28 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби на Медика АД през третото тримесечие на 2010 се повишават с 8,3% на годишна база до 3,5 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната печалба на компанията за тримесечието се увеличава с 33% на годишна база до 484 хил. лв.

През второто тримесечие на 2010 неконсолидираните приходи на Медика се понижиха с 1,8% на годишна база, а през първото тримесечие те намаляха с 13,1%.

За деветмесечието на 2010 приходите от продажби на дружеството се понижават с 2,4% на годишна база до 9,7 млн. лв., но печалбата расте с 46% до 1,1 млн. лв.

Към 30.09.2010 изоставането на продажбите спрямо 2009 е преодоляно, като основен принос има развитието на вътрешния пазар и най-вече продажбите на лекрства, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Съществено е намалението на продажбите на медицински изделия за износ, главно в Сърбия и Гърция, където кризата в здравеопазването и икономиката все още има силно отражение. За сметка на тези пазари се чувства силен интерес от Западна Европа, като се водят преговори за възстановяване доставките за традиционни пазари като Франция, Германия и Италия.

Сключен е договор с голям скандинавски дистрибутор на медицински и санитарни изделия, като първите експедиции ще се състоят до края на годината, се казва в доклада за дейността.

Увеличението на печалбата за деветмесечието на годишна база не на последно място се дължи на извънредни приходи от продажба на спряно и неефективно технологично оборудване, се казва още там.

Продължава оптимизацията на активите на дружеството и териториалното, продуктовото и технологичното преструктуриране на производството.

През месец октомври дружеството е предприело действия по разрушаване и разчистване на сгради от отпаднали производства, с цел бъдещо освобождаване на терени от площадката на завод Медика в град Сандански.

С тези действия се реализира важен етап от дългосрочната програма за териториално преструктуриране на завода. След освобождаване на площите ръководството на дружеството възнамерява да използва част от тях за развитие на нови инвестиционни проекти, а останалата площ да предложи за продажба на други инвеститори.

Последната сделка с акциите на Медика на БФБ е от 22 октомври на цена 1,98 лв. за брой, което представлява ръст от 30% от началото на годината и повишение от 7,1% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 19,9 млн. лв.

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 31.08.22 г.
fallback