fallback

Булгартабак с 52% ръст на неконсолидираните приходи от продажби за тримесечието

За първите девет месеца на годината приходите от продажби на холдинга се понижават с 3,4% на годишна база

11:08 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби на Булгартабак-холдинг АД през третото тримесечие на 2010 нарастват с 52% на годишна база до 12,1 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната печалба на тютюневата компания за тримесечието е в размер на 2,4 млн. лв., при едва 164 хил. лв. година по-рано.

За деветмесечието приходите от продажби се понижават с 3,4% до 21,6 млн. лв., а печалбата възлиза на 1,9 млн. лв., в сравнение със загуба от 932 хил. лв. за същия период на 2009.

Намалените продажби на компанията са пропорционални на общия спад на бандеролния пазар и ръст на контрабандата на територията на страната, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Бандеролният пазар се е свил с 37% за деветмесечието на годишна база, по данни на независими маркетингови агенции.

През третото тримесечие се установи леко възстановяване на бандеролния пазар, но на много по-ниски от обичайните нива. Съживяването се дължи на масираните мерки срещу контрабандата и на привикването на консуматорите към по-високите цени, се казва в доклада.

През първото тримесечие на 2010 марките на Булгартабак-холдинг са били подложени на силен ценови конкурентен натиск, довел до отлив на част от консуматорите и загуба на пазарен дял.

През третото тримесечие на годината холдингът е понижил цените с 0,10-0,20 лв. на опаковка за някои основни продукти, което е позволило възстановяване на част от изгубените позиции на вътрешния пазар.

С принос към финансовия резултат за девевтмесечието са намалените разходи за персонал (-28% на годишна база), основно поради ограничаване на социалните надбавки и обезщетенията за напускане, както и на разходите за външни услуги (-24%), посочват от холдинга.

Икономическата криза продължава да оказва съществено влияние върху продажбите на компанията, поради намалената покупателна способност на населението. Наблюдава се все по-често предлагане и продажба на цигари на къс, както и на рязан тютюн за ръчно свиване на цигари.

Търговците на дребно изпитват затруднения с оборотното финансиране, което се отразява на гамата тютюневи изделия, която предлагат в обектите си, констатират от дружеството.

През миналата седмица дъщерното на холдинга София-БТ АД отчете 231% ръст на печалбата на годишна база до 5,1 млн. лв. за третото тримесечие на 2010.

В средата на септември бе одобрен договорът със Ситигруп като консултант по приватизацията на Булгартабак.

Акциите на Булгартабак приключиха вчерашната търговия на БФБ на ниво от 20,98 лв. за брой, което представлява ръст от 17% от началото на годината и понижение от 1% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 154,6 млн. лв.  

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 09.09.22 г.
fallback